Svostrup Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Svostrup Kirke
Svostrupx01.jpg
Svostrup Kirke
Generelt
Opført Romansk tid
Geografi
Adresse Allinggårdsvej 54, Svostrup, 8600 Silkeborg
Sogn Svostrup Sogn
Pastorat Svostrup-Voel-Dallerup Pastorat
Provsti Silkeborg Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Silkeborg Kommune
Kommune (1970) Gjern Kommune
Eksterne henvisninger
www.svostrup-voel.dk
Oversigtskort

Svostrup Kirke er en kirke i Svostrup Sogn i det tidligere Hids Herred, Viborg Amt, nu Silkeborg Kommune. Kirken ligger på vejen mellem Skanderborg og Viborg og har formodentlig været et naturligt bedested for vejfarende. Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over skråkantsokkel. Murværket er i stor udstrækning omsat, så kun få detaljer er bevaret.

Tympanon over vestdør
Døbefont
Kirkerummet set mod nordøst

I korgavlen er indsat en kvader med mandshoved, over hovedet ses tre huller. Hullerne kan være udhulninger efter århundreders berøring af et særligt helligt sted i kirkemuren, men huller kan også være beregnet til sprængning af stenen, idet man kom træpløkker i hullerne og hældte vand over, så træet udvidede sig og sprængte stenen, om vinteren kunne man komme vand i hullerne og proppe dem til, når vandet frøs til is, sprængtes stenen. Tårnet er opført i 1788 af kirkeejeren Jean A. Fischer til Allinggård, flere teglsten har en fisk som mærke, muligvis har Fischer haft et teglværk.

I sengotisk tid fik kor og skib indbygget krydshvælv. Korbuen har kragsten med rankeslyng og løve. Over skibets vestdør ses en tympanon med dobbeltløve, den blev fundet på kirkegården i 1906 og opsat på det nuværende sted. Altertavlen er et maleri af Poul Steffensen fra begyndelsen af 1900-tallet. Prædikestolen er fra begyndelsen af 1600-tallet, opgangen er gennem et hul i triumfvæggen.

Den romanske døbefont af granit stammer formodentlig fra 1100-tallet. På kummen ses en figur flankeret af to løver. Den ene løve vender hovedet mod figuren, som holder dens fremstrakte pote. Den anden løve vender bagen til figuren, som holder i dens hale. På kummens anden side, modsat figuren, ses to løver som vender hovedet mod hinanden.


Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]