Sydamerika

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. mar. 2015, 12:08 af Crudiant (diskussion | bidrag) Crudiant (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Steenthbot, fjerner ændringer fra 31.3.77.196 (diskussion | bidrag))
Satellitbillede af Sydamerika
Sydamerika
Sydamerika

Sydamerika er et kontinent (en af de 7 verdensdele) med en størrelse på ca. 17,8 mio. km² hvoraf det meste af arealet ligger syd for ækvator. Sydamerika ligger mellem Stillehavet og Atlanterhavet og er forbundet med Nordamerika ved Panamatangen i Mellemamerika.

Historisk har de såkaldte ABC-stater (Argentina, Brasilien og Chile) forsøgt at samarbejde, blandt andet for at mindske USA's indflydelse på kontinentet.

Geografi

Sydamerika er verdens fjerdestørste kontinent. Sydamerika har et blandet landskab med kæmpe floder, regnskov, ørken og høje bjerge. Den 6570 km lange Amazonflod løber igennem Amazonjunglen. Flodens bækken dækker et enormt område på 8 mio. km². Andesbjergene strækker sig hele vejen fra nord til syd af kontinentet. Bjergene er forholdsvis nye og er dannet ved at Nazca-pladen skubber sig ind under den sydamerikanske plade, som derved trykkes op. Højderne når helt op på 6959 meter ved Aconcagua i Argentina og ned på 105 meter under jordens overflade. Atacamaørkenen i Chile er det tørreste sted på kloden.

Historie

De første mennesker kom formodentligt til sydamerika fra Rusland over Beringstrædet, ned gennem Amerika. De var indianere. Mest kendt er nok inkaerne.

Efter Columbus fandt Amerika i 1492, har europæerne strømmet til kontinentet i håb om rigdom, magt eller lykke. Alle lande i Sydamerika har været underlagt et europæisk land. Venezuela var det første land til at blive set af europæerne i 1499. Langt størstedelen af landene har været koloniseret af Spanien, mens Portugal overtog Brasilien. Guyana og Surinam blev overtaget af Holland. Det har haft stor betydning for landene mange år fremover. De oprindelige indianske sprog er mange steder udryddet. I 1800-tallet opnåede de fleste af landene uafhængighed(på nær Surinam(1975) og Guyana(1975)). De næste mange år har generelt været problematiske med borgerkrig, diktaturer og udgang fra fattigdom.

Demografi

Sydamerika har en befolkning på 370 mio. mennesker. Det er en broget mængde, da man har de oprindelige indianere blandet med europæerne, immigrerende asiatere samt efterkommere af afrikanske slaver. I den vestlige del i Andesbjergene er størstedelen af befolkningen indianere, mens europæere dominerer i Argentina, Chile, Brasilien og Uruguay.[1] [2] [3] Det er lidt svært at sige noget nærmere da etniciteterne blev blandet efter mange år. Befolkningstætheden er for det meste lille, men på den sydlige del af Atlanterhavskysten er der kommet storbyområder som Rio De Janeiro, Sao Paulo og Buenos Aires.

Lande i Sydamerika

Sydamerika består af tolv lande:

Samt tre ikke-uafhængige territorier:

Se også

Noter

Søsterprojekter med yderligere information:
Sydamerikansk geografiSpire
Denne artikel om sydamerikansk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 21°S 59°V / 21°S 59°V / -21; -59