Sydfynske Øhav

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sydfynske Øhav eller Fynske Øhav er betegnelsen for det lavvandede farvand syd for Fyn, hvor der ligger mere end 55 øer, småøer og holme. Området strækker sig fra Helnæs Bugt i vest over de sydfynske alper ved Korinth og Kirkeby til Lundeborg til Langeland i øst. Det Sydfynske Øhav, der geologisk betegnes som et druknet morænelandskab, strækker sig over et areal på ca. 480 km².

Øhavet er et stort, oversvømmet istidslandskab, hvor kun de højeste bakker stikker op over vandet. Øhavet af formet af isen, der gled ind over området for 17.000 år siden. Isen kom fra sydøst, hvorfor mange af øernes hovedform er i retningen sydøst-nordvest. Området har et mildt klima året rundt, hvilket er en del af årsagen til det mangfoldige plante- og dyreliv. Der er mange sjældne planter på strandengene, og mange fugle tager ophold og yngler i øhavet.

Det har været foreslået at gøre øhavet til dansk nationalpark på grund af den helt særlige natur. Området er udpeget som internationalt naturbeskyttelsesområde.

I 2017 iværksatte det fælleskommunale selskab Naturturisme I/S en undersøgelse af grundlaget for en UNESCO Global Geopark i området - herunder den lokale opbakning til en geopark.

Øer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

HavStub
Denne artikel om et hav eller et stræde er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi