Synoptik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Synoptik i Tilst, Århus, Danmark.
Synoptik i Umeå, Sverige.

Synoptik A/S (oprindeligt Sygekassernes Optik) er en optikerkæde, der blev grundlagt i 1930 af danskeren Robert Delfer. Kæden ejes i dag af den hollandskbaserede optikerkoncern Grand Vision og består af 102 butikker i Danmark med i alt 750 ansatte. Dertil kommer butikker i Sverige, Norge og på Grønland. Med sin omsætning på 800 mio. kr. årligt og 28-30 procent af markedet er Synoptik markedsleder i Danmark.[1]

Robert Delfer grundlagde virksomheden som følge af en aftale om at levere briller til sygekassernes medlemmer. Den første butik åbnede på Nørre Voldgade i København. I løbet af 1930'erne åbnede flere butikker i København, i Aalborg og Odense. Ekspansionen fortsatte i 1940'erne. Delfer døde i 1948 og overdrog ejerskabet af virksomheden til Synoptik-Fonden. Fonden fik desuden til opgave at støtte unge optikeres uddannelse. I begyndelsen af 1960'erne fik optikere ret til at foretage synsprøver, hvilket var en milepæl for Synoptik.

Virksomheden fik sit nuværende navn i begyndelsen af 1970'erne, da sygekasserne blev nedlagt. I samme årti kom en ny vare på hylderne: kontaktlinser. I dag repræsenterer de en betydelig del af omsætningen.

I 1993 frasolgte Synoptik-Fonden en del af sine aktier til bl.a. Tryg Forsikring og investeringsfonden Kirkbi. Fonden ændrede samtidig sine vedtægter, så den fremover støttede forskning, idet optikeruddannelsen var overtaget af staten. De danske investorer frasolgte senere deres del af aktierne i selskabet til Pearle Europe, som senere skiftede navn til Grand Vision. I dag ejer Synoptik-Fonden omkring 36 procent af aktierne, mens Grand Vision ejer resten. I 2003 gik Synoptik ind på markedet for høreapparater, men er siden stoppet med salget.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]