Taastrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tåstrup)
Spring til navigation Spring til søgning
Taastrup
Høje Taastrup Station Taastrup Nykirke
HT train station.JPG Taastrup Nykirke Denmark 4.jpg
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Hovedstaden
Kommune: Høje-Taastrup Kommune
Postnr.: 2630 Taastrup
Demografi
Taastrup by: 34.470[1] (2018)
Kommunen: 50.596[1] (2018)
 - Areal: 78,41 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.htk.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°39′N 12°18′Ø / 55.650°N 12.300°Ø / 55.650; 12.300 Taastrup eller Tåstrup ligger på Nordøstsjælland og er en satellitby til København, beliggende øst for den gamle landsby Høje Taastrup, der nu er vokset sammen med selve Taastrup. Byen har 34.470 indbyggere (2018)[1] og ligger i Høje-Taastrup Kommune under Region Hovedstaden.

Taastrup er vokset op omkring Taastrup Station, hvorved de oprindelige landsbyer Valby (ofte kaldet Taastrup-Valby for at undgå forveksling) og Klovtofte er vokset sammen. I mange år efter stationens anlæggelse i 1847 blev den kaldt Køgevejens Station, idet den ligger nær den gamle landevej Køgevej.

Området Taastrup strækker sig omtrent nord-syd ad Taastrup Hovedgade fra Klovtoftekrydset (krydset mellem Roskildevej og Taastrup Hovedgade) til Ishøj Stationsvej og omfatter to sogne, Taastrup Nykirke og Rønnevang. I alt har Taastrup og den dermed sammenhængende bebyggelse godt 32.000 indbyggere (2009) inklusive 14 personer i tilstødende bebyggelse i Ishøj Kommune.

Navn[redigér | redigér wikikode]

Navnet Taastrup, også stavet fx Tostrup (jf. Atlas Danicus), har historisk været knyttet til det nuværende Høje Taastrup og det område, Høje Taastrup Sogn oprindelig dækkede. En ny bydel i den sydlige del af Høje-Taastrup Kommune har fået navnet Torstorp, der etymologisk skal betyde det samme som Taastrup.

Navnet Tåstrup er dog i det 12. århundrede kendt som Thorstenstorp og kommer af navnet "Thorsten" og ordet "torp"[2]

Den officielle retskrivning anbefaler at stave byens navn med Å, men Aa er sandsynligvis også tilladt, selvom Tåstrup ikke er nævnt specifikt i Retskrivningsordbogen. Kommunen har besluttet at gå tilbage til den gamle stavemåde Taastrup, hvilket DSB, Vejdirektoratet og Banedanmark efterhånden har accepteret.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

Detailhandelen ligger næsten udelukkende langs Taastrup Hovedgade (indtil 1. januar 2006 en del af Køgevej) og i Taastrup Stationscenter, som blev opført i 1972. Der er andre butikscentre i byen, herunder Blåkildecentret.

Et nyt lille butikscenter, Taastrup Torv, der ligger ved Taastrup Station, blev indviet den 26. september 2013.[3]

Der er flere små og mellemstore virksomheder i Taastrup heriblandt den danske sprøjteproducent Hardi, der har sit hovedkvarter her.

Kendte personer fra Taastrup[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Nudansk Ordbog, 13. udgave, Politikens Forlag, 1989
  3. ^ Taastrup Torv slår dørene op
Høje-Taastrup StationStub
Denne artikel om geografi i Høje-Taastrup Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi