Tadeusz Jeziorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

Tadeusz Romuald Jeziorowski (født i 1944) er en polsk historiker og forfatter specialiseret i våben, uniformer og ordener.

En gradueret fra Kraków Finere Kunst Højskole, han besluttede en kandidatuddannelse i Arvsområder i Det Naturvidenskabelige Fakultet i Det Nicolaus Copernicus Universitet i Toruń. Siden 1968 arbejdede han i Militærmuseet Wielkopolska (del af Nationalmuseet in Poznań), der han var hovedet siden 1973, også med kuratorens titel mellem 1991 og 2012.

Han er medlem af teamet for at adressere og afgive udtalelser om spørgsmål vedrørende ordrer, dekorationer, heraldik og vexillologi i Republikken Polens Præsidentkontor og i den Heraldiske Kommission i polsk Indenrigsministeriet og Administrationen.

Han er også en del af Foreningen af Old Arms og Uniforms Amateurs (Stowarzyszenie Miłośników Dawnej Broni i Barwy), Det Polske Heraldiske Samfund (Polskie Towarzystwo Heraldyczne), Tysk BDOS (Deutsche Gesellschaft für Ordenskunde); grundlægger og ærespræsident for Sammenslutningen af Tidligere Soldater og Venner af 15. Regiment of Poznań Lancers (Towarzystwo b. Żołnierzy i Przyjaciół 15. Pułku Ułanów Poznańskich)[1].

Han blev tildelt Ridders og Officers Kors af Ordenen "Polonia Restituta" (2008[2] og 2017[3]).

Forfatter af den første polske monografi af pallaschsværdet: Brać się do pałasza!, Poznań 2001, af en tekst på uniformer Mundury wojewódzkie Rzeczypospolitej Obojga Narodów (med A. Jeziorkowski, illustrationer), Warszawa 1992 og et katalog over samlingen af Militærmuseum i Wielkopolska Order Wojenny Virtuti Militari (med J. Łuczak), Poznań 1993, og en monografi af ordener under napoleonic æra Ordery napoleońskie. Ordery generałów polskich w epoce napoleońskiej (med R. Morawski, illustrationer), Warszawa 2018.

Han har skrevet adskillige artikler om ovenstående emner, herunder en om historien om Saint Stanislaus Biskop og Martyrs Ordenen 1765-1795 i kataloget Praemiando Incitat, Order Świętego Stanisława 1765-1831, Warszawa 2016.

Han har oprettet mange tematiske udstillinger, for eksempel fungerede han som initiativtager og medforfatter af showet For Homeland og Nation. 300 år af Den Hvide Ørns Orden ved Kongeslottet i Warszawa i 2005[1].

References[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Tadeusz Jeziorowski, Ordery napoleońskie. Ordery generałów polskich w epoce napoleońskiej, Warszawa (cover)
  2. ^ Postanowienie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 22 października 2008 r. o nadaniu orderów (M.P. z 2009 r. Nr 27, poz. 356)
  3. ^ Postanowienie Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 23 października 2017 r. o nadaniu orderów (M.P. z 2018 r., poz. 52)