Tadsjikisk (sprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 26. mar 2013, 22:46 af KLBot2 (diskussion | bidrag) KLBot2 (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 74 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q9260)
Spring til navigation Spring til søgning
Tadsjikisk
(Тоҷикӣ)
Talt i: Tadsjikistan 7 milion og i nogle områder i nabolande (fx Usbekistan (ca. 15.933.000), Kirgisistan (ca. 33.000), Kazakhstan (over 25.000), Kina (ca. 26.000), Afghanistan)
Talere i alt:
Sprogstamme: Indoeuropæisk

 Indoiransk
  Iransk
   Vest Iransk
    Sydvest Iransk
     Tadsjikisk 

Officiel status
Officielt sprog i: TadsjikistanTadsjikistan (Tadsjikisk)
Reguleret af: ---
Sprogkoder
ISO 639-1: tg
ISO 639-2: tgk 
ISO 639-3 : PET
ISO 639-3: tgk

Tadjikisk (kyrillisk: тоҷикӣ, perso-arabisk: تاجیکی tājikī [tɔːdʒɪːˈkiː]) er en variant af farsi og er dermed et indoeuropæisk sprog hørende til satem-gruppen, undergruppen indo-iransk, iransk, vestiransk. Det er nationalsproget i Tadsjikistan og tales desuden i Usbekistan. Sproget skrives med kyrilliske bogstaver og afviger fra det persiske, som tales i Iran, blandt andet ved en stor leksikalsk indflydelse fra russisk og tyrkiske (tyrkotatariske) sprog — navnlig usbekisk og turkmensk . Især usbekisk indflydelse gør sig stærkt gældende. Ofte betegnes usbekisk og tadsjikisk som en slags søstersprog, idet de begge afviger fra deres sproggruppe, hhv. vesttyrkisk og indo-iransk, ved at usbekisk et tyrkisk sprog, som er stærkt influeret af indo-iransk (f.eks. er den for tyrkiske sprog så karakteristiske vokalharmoni fraværende i usbekisk), mens tadsjikisk er et indo-iransk sprog, der er stærkt influeret af tyrkisk; denne affinitet, som udspringer af en århundredelang symbiose mellem sprogene i hjertet af Asien, har gjort genetisk ubeslægtede sprog til strukturelt beslægtede, noget, som normalt kendetegner sprogforbund, f.eks. på Balkanhalvøen (balkansprogforbundet). På den anden side har tadsjikisk bevaret træk fra ældre persisk, vel grundet områdets isolation bag højtliggende bjerge nord for det større persiske sprogområde.

Den persiske sproggruppes udbredelse

Alfabeter

Før 1928 blev tadsjikisk skrevet med arabiske bogstaver, og efter indlemmelsen i Sovjetunionen havde tadsjikisk fra 1928-29 en periode med latinske bogstaver. Det arabiske alfabet egner sig ikke til gengivelse af indoiranske sprog, dels fordi det har en række bogstaver, som kun skelnes lydligt i semitiske sprog, dels fordi det arabiske alfabet ikke repræsenterer vokalerne, der er betydelige for dannelsen af stammer på indoeuropæiske sprog. Ved at bruge latinsk alfabet ville man derfor lette alfabetiseringen i et land, hvor kun de færreste kunne læse og skrive. Desuden ville sovjetmagten kunne trække den tadsjikiske befolkning væk fra indflydelsen fra den persiske og arabiske kultur og ikke mindst ved at afskære befolkningen fra koranens skriftsprog. Da det trak op til krig med Aksemagterne, ændrede man i 1939-40 alfabetet til en modificeret form af det kyrilliske alfabet, som stort set har bibeholdt sig til i dag. Denne skæbne har tadsjikisk delt med andre ikke-slaviske sprog. Efter Tadsjikistans uafhængighed fra Sovjetunionen 1. september 1991 blev der med den nationalistiske medvind i landet besluttet at vende tilbage til det arabiske alfabet i den persiske variant. Da kun de allerfærreste tadsjikker behersker det arabiske alfabet, er kyrillisk de facto fortsat som Tadsjikistans alfabet.

Noter