Taganroska-bugten

Koordinater: 47°N 38°Ø / 47°N 38°Ø / 47; 38
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Satellitbillede af det Azovske Hav, med Taganroska-bugten markeret som nr. 15.
Kysten af bugten, med Bilosarayska Spit.

Taganroska-bugten (russisk: Таганрогский залив, ukrainsk: Таганрозька затока) er den nordøstlige arm det Azovske hav. Den kan også opfattes som en oversvømmet flodmunding af Don-floden.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Bugten udgør en naturlig grænse mellem Kuban-kysten i Rusland og den nordlige Azov-kystregion i Ukraine og Rusland, men den internationale grænse mellem Rusland og Ukraine er ikke blevet fastlagt efter Sovjetunionens fald.

I dens nordøstlige ende munder Don-floden ud. Bugten har en længde på omkring 140 km, bredden ved mundingen er 31 km, og den har en gennemsnitlig dybde på omkring 5 meter. Det kan nogle vintre fryse fra december til marts.

Tre andre floder, Kalmius, Mius og Yeya, løber ud i bugten. Vandstrømmen ind i bugten er en hovedfaktor for den nuværende udvikling i Azovhavet.[1]

Kysten af bugten, Merzhanovo
Mariupol Havn, Ukraine.

Landformer[redigér | rediger kildetekst]

Dens udmunding er markeret af Dolgayatangen mod syd og Bilosaraytangen (Bilosarayska Spit) mod nord. Det bugner af sandede landtunger, der delvist omslutter lavvandede bugter. Bugten indeholder flere sandøer (Песчаные острова, Пісчані острови).

De største havne er Taganrog og Jejsk i Rusland, og Mariupol i Ukraine. Byen Rostov ved Don ligger få kilometer op ad Don-floden.

Vand[redigér | rediger kildetekst]

Koncentrationen af saltvand i bugten er varierende. I øst, den mest lavvandede del af bugten, som modtager vand direkte til Don er afsaltet, og den vestligste del, som ofte er udsat for de direkte virkninger af vand fra det Azovske Hav er saltvand. [1]. Taganrog og Jejsk i Rusland og Mariupol i Ukraine er de vigtigste havne i Taganrog-bugten.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Taganrog Bay". Giduss.info. Arkiveret fra originalen 24. januar 2013. Hentet 8. februar 2013.

47°N 38°Ø / 47°N 38°Ø / 47; 38