Taiwan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
台灣
Táiwān
中華民國
ZhongHuá MínGuó
Taiwans flag Taiwans nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Intet
Nationalmelodi: Zhōnghúa míngúo gúogē (中華民國國歌)
Taiwans placering
Hovedstad Taipei1
25°02′N, 121°32′E
Største by Ny Taipei
Officielle sprog Kinesisk (Mandarin)
Taiwanesisk
Regeringsform Republik
Ma Ying-jeou
Jiang Yi-huah
Statsdannelse
 • Erklæret
 • Etableret
Ved Xinhai-revolutionen
10. oktober 1911
1. januar 1912
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
35.980 km² (nr. 135)
10,3 %
Indbyggertal
 • 2010 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
23.024.956 (nr. 49)


636,3/km² (nr. 9)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2004 anslået
345,1 mia. USD (nr. 20)
25.300 USD (nr. 24)
Valuta Taiwansk dollar (TWD)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC+8)
(UTC+8)
Nationalt topdomæne .tw
Telefonkode +886
Kendingsbogstaver (bil) RC
Luftfartøjsregistreringskode B som Fastlandskina
{{{fodnoter}}}
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Taiwan (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Taiwan)
Disambig bordered fade.svg "Republikken Kina" omdirigeres hertil. For andre betydninger af Republikken Kina, se Republikken Kina (flertydig).

Taiwan (traditionelt kinesisk: 臺灣, forenklet kinesisk: 台灣, pinyin: Táiwān), officielt Republikken Kina (traditionelt kinesisk: 中華民國, forenklet kinesisk: 中华民国) er en stat i Østasien. Navnet Republikken Kina skyldes at regeringen i Taiwan har oprindelse i fastlandskina, hvor den fra 1912 til 1949 kontrollerede store dele af Kina. I dag kontrollerer den kun øen Taiwan, der udgør 99% af statens areal, samt Penghu, Kinmen, Matsu og andre småøer. Blandt nabostaterne er Kina, Japan og Filippinerne. Taipei er hovedstaden og Taiwans økonomiske og kulturelle center mens New Taipei City er største by målt på befolkningstal.

Navne[redigér | redigér wikikode]

Der bruges flere forskellige navne for Taiwan. Det tidligere navn “Formosa” stammer fra 1544 hvor portugisiske sømænd opdagede hovedøen og gav den navnet ‘’Ilha Formose’’, der betyder “Smuk ø”.[1] I starten af det 17’ende århundrede byggede det hollandske selskab Forenede Østindiske kompagni fæstningen Fort Zeelandia på en lille ø tæt på hovedøens vestkyst. Øen blev af de lokale oprindelige folk kaldt for “Tayouan” og det navn blev udvidet til at være navn for hele hovedøen.[2] Da Taiwan var japansk blev den kaldt for Takasago.

Statens officielle navn er “Republikken Kina” og havde sæde i FN med navnet Kina indtil 1971 da det mistede pladsen til Folkerepublikken Kina. Siden dengang er det overalt i verdenen blevet almindeligt kun at bruge navnet Kina om Folkerepublikken Kina og at bruge navnet Taiwan om Republikken Kina. Taiwan deltager i de fleste internationale organisationer med navnet Kinesiske Taipei pga diplomatisk pres fra Kina fx har det brugt det navn ved OL siden 1979 og som observatør ved WHO.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Taiwans historie

Republikken Kina blev grundlagt efter kejserdømmet faldt i 1911, og dets nationalistregering, Kuomintang, beholdt kontrollen over størstedelen af Kina frem til 1949, da kommunisterne under den kinesiske borgerkrig havde erobret det meste af landet. Kuomintang-regeringen flygtede da til øen Taiwan, hvor den har holdt til siden. Republikken Kina, der var en af grundlæggerne af FN, hævder aktivt at repræsentere Kinas eneste lovlige regering, og var internationalt anerkendt som sådan frem til 1971, da det mistede Kinas plads i FN og det permanente sæde i FN's sikkerhedsråd til fordel for Folkerepublikken Kina.

Taiwanstrædet og omliggende område

Republikken Kina holder en relativt stor hærstyrke, og har traditionelt været støttet af bl.a. USA. Frem til 1991 var det Kuomintang-regeringens officielle politik at generobre Kinas fastland, herunder også Tibet samt det nuværende Mongoliet. I dag anses dette ikke længere for et reelt mål, og forsvaret mod en invasion fra Folkerepublikken Kina, der stadig fremsætter nye trusler mod republikken, er kommet i forgrunden. Mange taiwanesere ønsker at Taiwan erklærer sig uafhængigt men frygter, at det vil medføre at Folkerepublikken Kina vil angribe. Folkerepublikken Kina vedtog i foråret 2005 at det vil angribe hvis Taiwan erklærer sig uafhængig. Samtidig har Taiwan mange økonomiske interesser i Folkerepublikken.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. "Chapter 3: History". The Republic of China Yearbook. Government Information Office, Republic of China (Taiwan). 2011. pp. 41–53. http://www.gio.gov.tw/taiwan-website/5-gp/yearbook/docs/ch03.pdf. 
  2. Oosterhoff, J.L. (1985). "Zeelandia, a Dutch colonial city on Formosa (1624–1662)". in Ross, Robert; Telkamp, Gerard J.. Colonial Cities: Essays on Urbanism in a Colonial Context. Springer. pp. 51–62. ISBN 978-90-247-2635-6. 
Asiens geografi Stub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi