Talent

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Talent (flertydig).

At have et talent er det udtryk for at have tillært sig en evne på et bestemt område. Udtrykket er nævnt flere steder i Bibelen, blandt andet i en lignelse fra Det Nye Testamente, der handler om betroede værdier og det til at dyrke og tage sig af disse.

Udtrykket er i dag anvendt med en beslægtet betydning, nemlig om særlige personlige, tillærte evner, uanset om de er kunstneriske, intellektuelle eller sportslige. Det kan være talentet til at spille violin, forstå matematik, eller spille fodbold, men bruges oftest om de kunstneriske færdigheder. Ekstrem begavelse kaldes lykkelig genialitet. Der er fra tid til anden afholdt såkaldte talentkonkurrencer, hvor talentspejdere kan finde nye talenter.

Litterære skildringer af talent findes der mange af. Her kan vi nævne Jens Bjørneboes Blåmann og Irwing Stones Han der elskede livet, som handler om maleren Vincent van Gogh.

Sciencefictionforfatteren Anne McCaffrey portrætterer i sin Pegasus-serien en gruppe mennesker i en alternativ verden, som gradvist får tilnavnet "talenter", som er central for centrale interplanetarisk kommunikation i, at de er ekstra godt udstyret med ESP-modstand

Se også[redigér | redigér wikikode]