Diskussion:Regnar Lodbrog

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Folketro Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Folketro, et forsøg på at koordinere oprettelsen af folketro-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Regnar eller Ragnar?[rediger kildetekst]

Titlen og flere instanser i artiklen bruger "Regnar", mens der er flere referencer to "Ragnar", hvilket også er hvad jeg kender ham som. Er der nogen som kan afgøre dette og rette artiklen_ Jeg har ikke selv Saxo ved hånden, så jeg kan ikke checke... Nicolai (diskussion) 18. maj 2016, 20:58 (CEST)[svar]

Det almindelige må være da Ragnar? Jeg har ikke set "Regnar" før. Mvh --Nordfra (diskussion) 11. apr 2018, 13:16 (CEST)
De der foretrækker Ragnar gør det måske, fordi, det er afledt af det i sagaerne forekommende Ragnarr, men den almindelige form på dansk er nu Regnar Lodbrog, hvilket f.eks. et simpelt opslag i Mediestream vil kunne vise: "Regnar Lodbrog" 3016 forekomster, "Regner Lodbrog" 549 forekomster, "Ragnar Lodbrog" 284 forekomster & "Ragner Lodbrog" 8 forekomster. "Regnar Lodbrog" forekommer altså mere end tre gange så hyppigt på dansk, som de tre andre varianter tilsammen, og da vi skriver Wikipedia-dk ud fra, hvad der er gængs sprog- og navnebrug på dansk må det altså blive og være Regnar Lodbrog. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 11. apr 2018, 18:58 (CEST)
I almindelig dansk fornavneforekomster blandt nulevende personer, der bor i Danmark er forekomsten af navnevariationer noget mere jævnbyrdig: Regnar 201 forekomster, Ragnar 170 forekomster og Regner 110 forekomster - men altså stadig med Regnar som den hyppigste (Ragner forekommer kun 12 gange). Ole Ryhl Olsson (diskussion) 11. apr 2018, 19:30 (CEST)
Og vi ser en nogenlunde tilsvarende fordeling af forekomsten af navnevarianterne, hvis vi søger på bibliotek.dk: "Regnar Lodbrog" 187 hits, "Regner Lodbrog" 119 hits og "Ragnar Lodbrog" 40 hits (en del af disse hits med Ragnar Lodbrog er dog på andre sprog end dansk). Den Store Danske Encyklopædi har også formen Regnar Lodbrog, mens den ældre Salmonsens Konversations Leksikon, Anden Udgave har, hvad skal vi kalde det, den i dansk litteratur lidt 'ældre' form Regner Lodbrog anført. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 12. apr 2018, 05:46 (CEST)
Tak for oplysningen! Jeg har nok fæstet mig ved, at a-formen benyttes i sagaen. Med venlig hilsen --Nordfra (diskussion) 12. apr 2018, 12:45 (CEST)

Artiklen siger: Regnar Lodbrog er en dansk sagnkonge, og ikke en mytisk figur.

Er en sagnkonge ikke en mytisk figur?

Hvis han er en sagnkonge hvorfor optræder han så ikke på listen over sagnkonger?

Christian List 12. Mar 2003 kl.17:13 (CET)

Der skulle ikke være så meget til at være konge end en hær, og den havde han, men tabte sit oprørs forsøg. De helt udetydelige konger kan ikke medtages eller inplaceres i rækken af sagnkonger. I senere kilder (fks. Saxo) er Regnar den samme, som hans sønner. Så selvom sagnene omtaler ham så kan han ikke udskildes fra sine sønner. Samtidige kilder næverne at der er døtre af Regnar og mindst tre sønner af Regnar. muligvis var han underkonge inden han gjore oprør men det er ikke nævnt noget sted.

29. jul 2004 kl. 09:15 (CEST)haabet

Jo, en sagnkonge er bestemt en mytisk figur! Han er hentet fra sagnenes verden. En historisk kerne findes ofte i myter og sagn, men når der er drager og troldkøer inde i billedet, kan vi roligt se bort fra den! Mvh --Nordfra (diskussion) 11. apr 2018, 13:18 (CEST)

Regnar Lodbrog[rediger kildetekst]

Lodbrog er det lodne bukser ?, Lod = Skæbne lige som "det er mit lod" og Brog = et stykke tøj, klæde eller banner , det kunne jo også betyde skæbnebannner, lige som Dannebrog betyder Danskernes banner

Og hvad betyder så skæbne banner så?

29. jul 2004 kl. 09:15 (CEST)~

Lodbrog = lodne bukser. Med venlig hilsen --Nordfra (diskussion) 11. apr 2018, 13:21 (CEST)

Det undrer mig at, nu hvor vi er i sagn området, sagnet om Regnar Lodbrogs drab af ormen og hans død i ormehullet ikke nævnet på internettet. Er dette et sagn som ikke anses for egnet? Vi lærte da om ham og den del af hans bedrifter i folkeskolen. (Skrev 201.79.46.212 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Hans død i ormehullet har da fået omtale og sit eget afsnit... Mvh --Nordfra (diskussion) 13. jun 2019, 16:42 (CEST)