Tamas Vetö

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Tamás Vetö (født 20. maj 1935 i Budapest) er en ungarsk dirigent, der har boet og virket i Danmark siden 1957.

Navn: Udtalen er [Væddö Dåmasj]. På ungarsk er der forskel på 'a' (udtales som i post) og 'á' (udtales som i mark). Og efternavnet kommer først, også i udtale! 'T' udtales som hårdt 'd'.

Biografi: Vetö blev uddannet på Liszt-akademiet i Budapest som pianist og dirigent og har akkompagneret mange danske sangere, bl.a. på grammofonindspilninger. Han er især kendt som en kordirigent, der brænder for den ny musik og med indlevelse og temperament har arbejdet med kor som Cantilenakoret, DR Radiokoret, Det Kongelige Operakor, Ars Nova og Studenter-Sangforeningen.

Som orkesterdirigent har Tamás Vetö været tilknyttet Odense Symfoniorkester som chef (1984-87). Derudover har han dirigeret talrige koncerter med Radiosymfoniorkestret og med Den Jyske Opera ledet opførelser af Wagners Nibelungens Ring og Stravinskys Lastens Vej.

Citat

"I 1957 ankom en ung ungarer til København, som én af de mange flygtninge der dengang blev modtaget med åbne arme. Over de næste årtier opbyggede pianisten og dirigenten Tamás Vetö en af de mest betydningsfulde og indflydelsesrige karrierer i efterkrigstidens danske musikliv." (fra Livet på Spil af Tore Leifer, 2005)

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Tore Leifer: Livet på Spil (Lindhard og Ringhof 2005 )