Tandslet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tandslet
Sydalshallen Neder Tandslet Station

Tandslet Friskole
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Sønderborg Kommune
Sogn Tandslet Sogn
Postnr. 6470 Sydals
Demografi
Tandslet by 625[1] (2023)
Kommunen 74.380[1] (2023)
 - Areal 496,57 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.tandslet.dk
Oversigtskort

Tandslet er en byAls med 625 indbyggere (2023)[1], beliggende 9 km sydøst for Augustenborg, 9 km syd for Fynshav, 7 km nordøst for Høruphav og 16 km øst for Sønderborg. Byen hører til Sønderborg Kommune og ligger i Region Syddanmark. I 1970-2006 hørte byen til Sydals Kommune.

Tandslet hører til Tandslet Sogn. Tandslet Kirke ligger i Over Tandslet. De to bydele Over og Neder Tandslet er vokset sammen langs en 2,3 km lang hovedgade.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

Sydals Kommune besluttede i 2002 at lukke folkeskolen i Over Tandslet, men byens borgere startede året efter Tandslet Friskole, som har 123 elever og bakkes op af en skolekreds med 281 medlemmer.[2] Naturbørnehaven i Holm Skov er normeret til 45 børn. I skoven ligger også pavillonen Friskoven, som friskolen udlejer. Den har en stor sal med plads til 60 siddende personer og et mindre lokale med plads til 25 personer.

Sydals-Hallen i Neder Tandslet er opført i 1969. Foruden idrætshal er der multisal, motionsrum, cafeteria og 4 keglebaner samt 2 udendørs tennisbaner.[3] Købmandsselskabet Tandslet ligger i Over Tandslet, og Tandslet Transformatormuseum ligger på grænsen mellem de to bydele.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Amtsbanerne på Als eksisterede 1898-1933. Både Over og Neder Tandslet fik trinbræt med sidespor (tysk: Haltestelle) på amtsbanestrækningen Sønderborg-Skovby. Stationskroen i Neder Tandslet er bevaret på Mommarkvej 346-350. I Over Tandslet er varehuset bevaret på Gammel Skolevej 20, og ½ km af amtsbanens tracé er bevaret fra idrætspladsen til lidt sydøst for vejen Tandsryd.

Amtsbanen gik nord om Over Tandslet, men da den smalsporede amtsbane i 1933 blev erstattet af den normalsporede statsbane Mommarkbanen, blev den ført syd om byen på 3½ km nyt tracé for at undgå bakkerne nord for byen. 200 m af dette tracé er bevaret vest for Tandsgårdvej. Omlægningen krævede en ny stationsbygning, som er bevaret på Lebølvej 5. I Neder Tandslet genbrugte DSB kroen som stationsbygning.

Stationsbyen[redigér | rediger kildetekst]

Neder Tandslet havde mejeri allerede i amtsbanens tid. I Mommarkbanens tid havde den også fået forsamlingshus, bageri og telefoncentral; Over Tandslet havde fået lægebolig. I 1962 blev Mommarkbanen nedlagt.

Mindesten[redigér | rediger kildetekst]

Foran kirken står en sten, der blev afsløret 14. juni 1930 til minde om Genforeningen i 1920. Senere blev stenen også et minde om Befrielsen i 1945.[4]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Tandslet Friskole
  3. ^ Sydals-Hallen
  4. ^ Danmarks genforeningssten: Tandslet

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]