Tarok (hest)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tarok. (Se også artikler, som begynder med Tarok)

Tarok ("Dannebrog på fire ben") (født 8. februar 1972,[1] død 30. januar 1981[2]) var en travhest, som i årene 1975 til 1980 var én af de mest populære heste i Danmark. Tarok vandt i alt 111 løb ud af 165 starter, hvilket giver en sejrsprocent på 67.[3] Tarok indkørte 2,8 millioner danske kroner i sin karriere. Tarok er en af de mest betydningsfulde travheste i dansk travsports historie, fordi den bragte travsporten ind i stuerne hos "Hr. og Fru Danmark". Han var avlet af hingsten Pay Dirt og hoppen Tina Virup og blev kørt af Jørn Laursen. Ejer og træner til hesten var Jørn Laursens far, Karl Laursen fra Stald Kima.

Tarok vandt bl.a. Dansk Trav Derby i 1976Charlottenlund Travbane og EM for femårige i 1977.

Popularitet[redigér | redigér wikikode]

Hesten blev folkeeje og fungerede som en publikumsmagnet af hidtil ukendte dimensioner, når han gæstede landets baner. Da han i efteråret 1977 første gang startede på Skovbo Travbane, var der kilometerlange køer op til banen, og sådan var det overalt i landet.

Tarok havde sin egen fanklub, indkøbsforeningen Barntex fik fremstillet bukser, T-shirt, jakker o.m.a. med Taroks navn. Hesten blev tilmed udnævnt til æresborger i Sundsøre Kommune[4].

Mindet om legenden holdes stadig i live. Siden 1985 er Tarok blev æret gennem afviklingen af sit helt eget travløb på Charlottenlund Travbane.

Avlshingst[redigér | redigér wikikode]

Tarok var også en meget populær avlshingst, der dog med sin alt for tidlige død kun nåede at få 53 afkom fordelt på 3 årgange.

Afstamning[redigér | redigér wikikode]

Tarok var efter Pay Dirt, en hingst efter Florican, hvis succes i dansk traveravl med fem derbyvindere skulle blive historisk. Moderen var Tina Virup, en halvtovlig hoppe Karl Laursen havde købt for 5.000 kroner. Tarok var hendes niende føl. Som alle andre af hendes afkom lå Tarok forkert, og det var med stort besvær at Laursen og den tilstedeværende dyrlæge fik ham ud.

VM[redigér | redigér wikikode]

Omkring 700 fans fulgte med Tarok og familien Laursen til USA, da hesten i 1977 startede i VM på Roosevelt Raceway.

Den sidste start før VM var "VM-testen" i Billund, og der kom så mange tilskuere til den sydjyske bane, at politiet via Danmarks Radio bad folk om at holde sig væk fra Billund, fordi der var kilometerlange køer i alle retninger.

Delfo fra Italien vandt VM, mens Tarok sluttede i det slagne felt, efter kuskens mindre heldige styring og en omdiskuteret omstart.

Taroks død[redigér | redigér wikikode]

Tarok døde 30. januar 1981 som følge af Baron Gruff-virusen, en livsfarlig tarmsygdom opkaldt efter en svensk travhest, der som den første fik sygdommen diagnosticeret[kilde mangler]. Sygdommen var kortvarig og hård. Først tre dage inden dens død fandt man ud af, at hesten var syg. Familien Laursen valgte at begrave Tarok hjemme på gården Hagenshøj, ved foden af en af de mange gravhøje, samme nat som han døde. Hagenshøj ligger på Furvej 52 kun 6 km N for Skive Da Tarok afgik ved døden indledtes aftenens TV-avis på landets eneste kanal DR med ordene:

"Dannebrog på fire ben er død..."

Film[redigér | redigér wikikode]

I 2013 producerede Regnar Grasten filmen Tarok med Anne-Grethe Bjarup Riis som instruktør. Filmen havde gallapremiere den 20. oktober 2013 i Skive og Danmarkspremiere den 31. oktober 2013. Efterfølgende blev foreningen Tarok Skive stiftet og i april 2014 åbnede Tarokmuseet i Taroks gamle stald på Hagenshøj. Museet lukkede den 31. oktober 2019, efter at det ikke var lykkedes at få lejekontrakten forlænget med ejerne af Hagenshøj.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ulrik Pedersen (21. januar 2021). "Det gav vrede læsere". Travet.dk. Hentet 25. januar 2021. 
  2. ^ "Tarok Museet lukker - men mindet om Dannebrog på fire ben lever videre". tvmidtvest.dk. 10. juli 2019. Hentet 25. januar 2021. 
  3. ^ Stald Kima, Hagenshøj, Tarok m.fl. 1974 - 2018 Sundsøre Lokalhistoriske via Arkiv arkiv.dk hentet 14. juli 2019
  4. ^ Hjemmeside for Skive travbane