Tau (Rogaland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tau. (Se også artikler, som begynder med Tau)
Hommersåk i Riska
Tau rogaland norway.jpg
Udsigt over Tau fra Taurafjellet
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner Strand
Fylke Rogaland
Demografi
Indbyggere 3.212(2019)[1]
Andet
Højde m.o.h. 47 m
Oversigtskort

Tau er en by i Strand kommune i Rogaland fylke i Norge. Byen har 3.212(2019)[1], og ligger i Ryfylke nordøst for Stavanger og nordvest for kommunecenteret Jørpeland ved riksvei 13.[2] Tau er et trafikknudepunkt i kommunen. Ved Tau ligger også verdens længste undersøiske tunnel, Ryfylketunnelen der er en del af den kombinerede forbindelse Ryfast. Den åbnede 30. december 2019 og knytter Tau sammen med Stavanger.[3] Der er også anløb af hurtigbåder for passagertrafik, og bådene korresponderer med bus til Heia, Fiskå, Hjelmeland og Jørpeland. Busserne går også gennem Ryfast til Stavanger. Det ventes at Tau kommer til at få en stærk befolkningsvækst efter åbningen af Ryfast, som erstattede færgeforbindelsen Tau-Stavanger i 2019.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet er kendt som «Taugir» i 1427 og «af Thawgh» i 1463. Navnet er formentlig afledt af substantivet taug f 'tau' og verbet tøygja 'trække'. Den grundlæggende betydning af ordet tau er 'udstyr til at trække med' – og stednavnet Tau kan i så fald sammenlignes med navnene Drag og Drageid som findes flere steder. Gården Tau ligger mellem fjorden og Bjørheimsvatnet (og længer inde Tysdalsvatnet), og det viser til at både her blev trukket (ikke seilt eller rodd) mellem fjorden og søer indenfor.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Der har været udgravninger af gamle skibsvrag som tyder på at der har vært kommerciel virksomhed på Tau fra tidlig i middelalderen. Ryfylke var primært præget av denne industritype fra 1500/1600-tallet og fremover, men fæstede sig ekstra godt ved Tau.[4]

Krossvatnet øst for vågen er kun 12 m over havniveau og dele af dette indgår som et parkområde i møllehagen. Vandfallet herfra har drevet vandmøllen i lange tider og gjort Tau til et centrum for maling af korn for store deler av Ryfylke.

Med hjælp af tysk teknologi blev der bygget en stor møllevirksomhed i begyndelsen af 1900-tallet. Dette førte til internationale skibsanløb. Disse bragte uforvarende nye arter til den lokale floraen og man kan fortsat observere fremmede arter i områderne omkring møllen.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Tettsteders befolkning og areal, Statistisk sentralbyrå (fra Wikidata).
  2. ^ Tau Thorsnæs, Geir. (2017, 2. september) i Store norske leksikon. Hentet 25. marts 2020
  3. ^ Verdens lengste undersjøiske tunnel har åpnet 30. december. 2019 på nrk.no
  4. ^ Strand Historie og Ættesogelag via web.archive.org