Taulov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Taulov
Taulov Kirke.JPG
Taulov Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Fredericia Kommune
Sogn: Taulov Sogn
Postnr.: 7000 Fredericia
Demografi
Taulov by: 3.398[1] (2016)
Kommunen: 50.689[1] (2016)
 - Areal: 134,46 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.fredericia.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°32′26″N 9°36′40″E / 55.54056°N 9.61111°Ø / 55.54056; 9.61111

Taulov (tidl. Tavlov) er en by i Sydjylland med 3.398 indbyggere (2016)[1], beliggende 10 kilometer sydvest for Fredericia. Den er delt i to dele af Taulovmotorvejen mellem Fredericia og Kolding, som åbnede i 1970. Taulov ligger i Fredericia Kommune og hører til Region Syddanmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bopladser ved Taulov kan dateres 2.500 år tilbage i historien. Taulov Kirke er fra 1200-tallet, og blev totalrenoveret i 1999. Det ligger på et af områdets højeste punkter ved kanten til Elbodalen.

Området har haft stor betydning for beskyttelsen af Kolding Fjord. Slottet Høneborg, som i dag kun er en lille bakke, spillede en vigtig rolle i dette.

Efter grundlæggelsen af Fredericia i 1650 og kongens forsøg på at skaffe borgere til hans nye by, blev området omkring Taulov mere eller mindre forladt. Først da jernbanen kom i 1860'erne skete der igen noget i byen, dog mere end en km fra den oprindelige gamle by. Udviklingen skete dog langsomt, men efter motorvejens indvielse gik det stærkt. På grund af den centrale placering i Danmark samt den store havn i Fredericia, var der mange virksomheder, som fik interesse for området.

I dag har store virksomheder som Veksø NRGI, Arlas ostemejeri samt adskillige internationale transportvirksomheder og Post Danmarks pakkecenter hjemme i Taulov. Desuden har DSB bygget en stor kombiterminal til godstransport.

Fremtiden og drømmene[redigér | redigér wikikode]

Det store industriområde DanmarkC, hvor Fredericia Kommune i disse år sælger enorme grundarealer, er placeret mellem Taulov og Erritsø; 6 mio. m² erhvervsjord er sat til salg, og kommunen har nu tre år i træk været den kommune i Danmark, som har solgt mest [Kilde mangler].

Den centrale placering og infrastrukturen har desuden givet anledning til ønsker om at bygge Ikea, superstadion og sygehus for hele Trekantområdet i Taulov, men på daværende tidspunkt (2010), tydede det ikke på at disse ønsker ville blive realiseret. Ej heller i dag.[Kilde mangler]

Området har i de senere år også oplevet en stor udbygning i form af nye boligområder. Placeringen ved motorveje i alle retninger har gjort det attraktivt at bo i området, og mange pendler i dag til jobs i andre byer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]