Teiresias

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Teiresias forvandles til en kvinde af gudinden Hera efter at have slået to parrende slanger med en kæp. Gravering af Johann Ulrich Krauss, ca. 1690.

Teiresias var i græsk mytologi en blind seer. Han havde sit virke hos kongerne i Theben. Ifølge mytologien gjorde Hera ham blind.

Teiresias og guderne[redigér | redigér wikikode]

Teiresias så en dag to slanger parre sig, og dræbte hunnen med en gren. Straks blev han til en kvinde. Otte år senere var han vidne til det samme, men dræbte da hannen, og blev forvandlet tilbage til en mand. En gang skændtes Hera og hendes konstant utro mand Zeus om, hvorvidt det er manden eller kvinden, der har mest glæde af samleje. Zeus hævdede, at det var kvinden, mens Hera påstod, at det måtte være manden. De besluttede sig for at spørge Teiresias, der som den eneste havde prøvet begge dele. Teiresias afgjorde, at af en skala på ti, får manden en tiendedel af fornøjelsen, og kvinden de ni. Dette svar gjorde Hera så vred, at hun gjorde Teiresias blind. Som trøst gav Zeus ham evnen til at se ind i fremtiden.

Teiresias var først rådgiver for kong Kadmos; senere for kong Laios og dennes søn Ødipus, og for Kreon. Han blev dræbt af Apollon, da han drak af en hellig kilde.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Johann Heinrich Füssli: Den afdøde Teiresias viser sig for Odysseus.

I græsk litteratur optræder Teiresias flere gange, mest markant i tragedierne fra den Thebanske sagnkreds af Sofokles, Aischylos og Euripides. Hos Homer optræder Teiresias også i Odysseen, da Odysseus besøger ham i Hades.

I romersk litteratur omtales hans forvandling fra mand til kvinde og kvinde til mand i Ovids Metamorfoser. I senere litteratur i bl.a. i Dantes Den Guddommelige Komedie.