Tekst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Tekst er skrift. Kombinationer af tegn kædet sammen til først ord og så sætninger. I den vestlige kulturkreds anvendes oftest det latinske alfabet, i Østeuropa det kyrilliske, i Orienten det arabiske og i østasiatiske sprog anvendes systemer af komplekse skrifttegn.

Tekster bliver i daglig tale tit identificeret med det medie, de fremstår i, og som sådan er begrebet en meget fleksibel størrelse. En tekst er her f.eks. en bog, et brev eller en avis. Den kan også være en del af en større tekst, f.eks. en nærmere afgrænset del af bogen (i forskellige former for antologier og samlinger) et bestemt afsnit i brevet (eller f.eks. et bilag til brevet) eller en enkelt artikel i avisen.

Selvom det måske virker sådan, når man ser tekst på tryk, så er en tekst ikke nogen særlig endelig eller absolut størrelse. Den har så godt som altid været genstand for kraftig versionering inden den bliver til som trykt tekst, og den vil også ofte blive omredigeret igen ved senere fremstillinger. Et faktum der ikke mindst er blevet sat i relief af den teknologiske udvikling.

Med fremkomsten af hypertekst eller elektronisk tekst er den bløde, pragmatiske dagligdagsforståelse af tekstbegrebet kommet under pres, bl.a. fordi tekst her får afmonteret skinnet af statiske størrelse. Den elektroniske tekst er netop først og fremmest kendetegnet ved at være evig foranderlig. Det stiller anderledes krav til både de, der skriver tekster, og til de læsere som benytter dem.

Når man arbejder mere specifikt med tekster opdeles de traditionelt i genrer.

Se også[redigér | redigér wikikode]