Termodynamikkens 0. lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Termodynamikkens nulte lov drejer sig om termodynamisk ligevægt. Man siger, at ligevægten er transitiv, dvs. at den kan videreføres. Når to systemer bringes i kontakt med hinanden, vil der foregå en udveksling af energi og/eller stof mellem dem, medmindre de er i termodynamisk ligevægt. To systemer er i termodynamisk ligevægt med hinanden, hvis de forbliver uændrede, efter at de er sat i kontakt med hinanden.

Termodynamisk ligevægt omfatter


Princippet bag første hovedsætning

Normalt bruges følgende, kort formulerede, sætning til at beskrive den nulte hovedsætning:

"Hvis et legeme A er i termisk ligevægt med legeme B, og legeme B er i termisk ligevægt med legeme C, da vil legeme A og C være i termisk ligevægt."

Vi siger, at legeme A er et glas vand, legeme B er en isterning, og legeme C er et termometer. Alle tre har stået i netop så lang tid, at de har indgået en termisk ligevægt. Dette betyder egentlig blot, at isen, vandet og termometeret har samme temperatur, og at vi dermed kan stole på, hvad termometeret viser (hvis det viser den korrekte temperatur). Dette er naturligvis indlysende, men viser sig dermed også at være noget af det mest grundlæggende inden for termodynamikken, når man netop arbejder med temperaturer og udveksling af energi.

Se også[redigér | redigér wikikode]