Termokande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Husholdnings termokande anvendt til at holde væsketemperaturen varmeisoleret fra omgivelsestemperaturen.
Det rødlige område er termokandens næsten vakuum område. Øverst er låget skruet eller proppet til.
Termokande hvor dobbeltvæggen er lavet af rustfrit stål. Ståldobbelvæggen gør termokanden væsentligt mere stødsikker, så kanden f.eks. kan ligge i en rygsæk.

En termokande eller termoflaske er en beholder som anvendes til at yde varmeisolering ved at opretholde en varmebarriere ved hjælp af delvis vakuum mellem de dobbelte vægge af f.eks. glas eller rustfrit stål mellem indholdet og omgivelserne. Det næsten lufttomme rum fjerner materiale, som ville virke som en varmeleder eller varmebærer, hvilket gør en termokande i stand til at holde dets indhold varmere eller koldere end omgivelserne.

Termokanden blev opfundet af den skotske fysiker og kemiker Sir James Dewar i 1892 og kaldes også Dewars flaske i fysik efter opfinderen. Den første kommercielle termokande blev fremstillet i 1904 da et tysk firma, Thermos GmbH, blev grundlagt. Thermos, deres varemærke for deres flasker/kander, er stadig et registeret varemærke i nogle lande, men blev deklareret et generisk varemærke i USA i 1963, da det i daglig tale var et synonym med vakuumflasker/kander generelt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  • Burger, R., U.S. Patent 872.795 , "Double walled vessel with a space for a vacuum between the walls", December 3, 1907.
  • Sella, Andrea (august 2008). "Dewar's Flask". Chemistry World: 75. Hentet 2008-08-30.