Terrorregimet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Maximilien Robespierre, en af Frankrigs ledere under Terrorregimet

Terrorregimet eller rædselsherredømmet under den franske revolution varede fra september 1793 til juli 1794.

Terroren blev ledet af Robespierre. Terroren var både politisk, økonomisk og religiøs. Antallet af henrettede anslås af historikere til mellem 20.000 og 50.000[kilde mangler].

Den politiske terror[redigér | redigér wikikode]

Den politiske terror havde til formål at sikre politisk enhed blandt befolkningen, så revolutionen, regeringen og dens Velfærdsudvalg ikke mødte modstand i opbygningen af Frankrig som republik. Den politiske terror medførte store udrensninger i parlamentet på begge politiske fløje, og at Robespierre fik stor magt. Han byggede sin magt på de radikale revolutionære partier jakobinerne og La Montagne. Men heller ikke de gik ram forbi under udrensningerne. Desuden blev de ofre for udrensningen efter Robespierres fald. I 1794 blev Johann Friedrich Diedrichsen halshugget; han var den eneste danske statsborger, der blev offer for Terrorregimet.

Ligeledes skete talrige henrettelser af det aristokrati, der havde mistet magten ved monarkiets fald.

Den økonomiske terror[redigér | redigér wikikode]

Den økonomiske terror skulle standse inflationen i Frankrig. Det skete gennem forskellige love, der satte loft over priser på livsnødvendige varer som brød. På den måde sikredes de laveste i samfundet en mulighed for at overleve.

Den religiøse terror[redigér | redigér wikikode]

Den religiøse terror var rettet mod katolicismen. Den blev primært gennemført af den drevne politiker Joseph Fouché, der udførte brutale aktioner mod kirken. De skabte stor usikkerhed, og derfor misbilligede Robespierre Fouchés aktioner.

Se også[redigér | redigér wikikode]Frankrigs historieStub
Denne artikel om Frankrigs historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Frankrigs historie