Kidnapningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra The Clearing)
Kidnapningen
Overblik
Genre Dramafilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Pieter Jan Brugge Rediger på Wikidata
Manuskript af Justin Haythe,
Pieter Jan Brugge Rediger på Wikidata
Medvirkende Matt Craven,
Willem Dafoe,
Diana Scarwid,
Wendy Crewson,
Melissa Sagemiller,
Larry Pine,
Helen Mirren,
Alessandro Nivola,
Robert Redford Rediger på Wikidata
Fotografering Denis Lenoir Rediger på Wikidata
Klip Kevin Tent Rediger på Wikidata
Musik af Craig Armstrong Rediger på Wikidata
Produceret af Jonah Smith Rediger på Wikidata
Distributør 20th Century Fox,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 2004,
23. december 2004 (Tyskland) Rediger på Wikidata
Censur 11 år Tilladt for børn over 11 år
Længde 95 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Tyskland,
USA Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
Kidnapningens hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Kidnapningen (Originaltitel: The Clearing) er en amerikansk thriller fra 2004 med Robert Redford og Helen Mirren i hovedrollerne og med instruktørdebutanten Pieter Jan Brugge, der har arbejdet som en filmproducent. Manuskriptet er skrevet af Justin Haythe. Filmen er løst baseret på den virkelige hændelse med kidnapningen af Gerrit Jan Heijn, der fandt sted i Holland i 1987.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Wayne Hayes (Redford), og hans kone Eileen (Mirren) udlever den amerikanske drøm i en velhavende Pittsburgh forstad. De har to voksne børn og har opbygget en succesfuld forretning fra bunden. Han ser frem til en fredelig pensionering med Eileen. Men alt ændrer sig, når Wayne bliver kidnappet ved højlys dag af en tidligere medarbejder, Arnold Mack (Dafoe). Mens Wayne forsøger at forhandle med kidnapper for sit liv, og Eileen forsøger at sikre sin mands løsladelse, hun finder sig selv ved at blive undersøgt af FBI. Men Hayes er ikke sagens eneste offer. Kidnapningen og de "samtaler", som kidnapperen Arnold tvinger Wayne til at deltage i, fortæller om en sølle eksistens, som ikke formår at leve op til den amerikanske drøm: At opbygge sin egen lykke.

Kidnapningen tvinger Wayne og Eileen til at revurdere deres forhold, da Eileen under opklaringsarbejdet opdager, at Wayne fortsat har en udenomsægteskabelig affære, som han ellers havde lovet at afslutte adskillige måneder tidligere. På den måde sætter filmen også spørgsmålstegn ved den aamerikanske drømmetilværelse, som parret tilsyneladende har levet.

Eileen begynder at spekulere på, om hun skulle betale løsepenge, da det forekommer hende mere og mere usandsynligt, at Wayne bliver befriet med livet i behold. imidlertid er Eileens bestræbelser på at sikre Waynes løsladelse forgæves. Wayne bliver myrdet af Arnold på et tidligt tidspunkt i kidnapningen. Eileens prøvelser finder sted henover en uges tid, mens Wayne dræbes samme dag han bliver kidnappet. Men denne uoverensstemmelse i tid bliver sløret af instruktørens filmiske virkemidler. I hele filmens fortælling krydsklippes mellem Waynes bortførelse gennem en skov og familiens prøvelser. Indtil filmens slutning forekommer det for en overfladisk betragtning, at Wayne og Eileens oplevelser forekommer parallelt. Den forskudte tid bliver først afsløret i slutningen af filmen.


Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]



AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film