The Last Song (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
'The Last Song'
Overblik
Genre Romantisk drama
Instrueret af Julie Anne Robinson
Produceret af Adam Shankman
Jennifer Gibgot
Dara Weintraub (Co-producer)
Tish Cyrus (Executive)
Manuskript af Nicholas Sparks
Jeff Van Wie
Baseret på The Last Song Rediger på Wikidata
Medvirkende Miley Cyrus
Liam Hemsworth
Kelly Preston
Greg Kinnear
Musik af Aaron Zigman
Fotografering John Lindley
Klip Nancy Richardson
Distributør Touchstone Pictures
Udgivelsesdato USA 31. marts 2010
Danmark 12. maj 2010
Censur 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde 107 minutter
Oprindelsesland USA USA
Sprog Engelsk
Budget 103,9 mio. kr
Indtjening 462 mio. kr
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
The Last Songs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

The Last Song er et amerikansk romantisk ungdomsdrama fra 2010, baseret på Nicholas Sparks' roman af samme navn. Filmen blev instrueret af Julie Anne Robinson, som hendes instruktørdebut og er skrevet af Sparks og Jeff Van Wie. I The Last Song medvirker Miley Cyrus, Liam Hemsworth og Greg Kinnear. Filmen følger en turmulent teenager, der tilbringer sin sommerferie hos sin far og forelsker sig i løbet af den sommer hun tilbringer hos sin far i det sydlige USA. Filmen er distributeret af Touchstone Pictures.

Sparks var med til at skrive både filmens manuskript og romanen. Sparks færdiggjorde manuskriptet til filmen i januar 2009, før han færdiggjorde romanen og gjorde derved The Last Song til sin første bog med direkte henblik på en filmatisering. Settet, hvilket oprindeligt var North Carolina ligesom i romanen, skiftede til Georgia efter forskellige stater havde kæmpet om produktionslokaliteten i flere måneder. Med optagelser i Tybee Island og nær byen Savannah i Georgia, blev The Last Song den første film, der er blevet optaget på Tybee Island. Indspilningen varede fra 15. juni til 18. august, 2009, med mange optagelser, der foregår på øens strand og anløbsbro. The Last Song skulle oprindeligt være blevet udgivet den 8. januar, 2010 [1], men blev udskudt til den 31. marts, 2010 [2].

Plot[redigér | rediger kildetekst]

Som 17-årig er Veronica "Ronnie" Miller (Miley Cyrus) blevet en rigtig ballademager, som følge af sine forældres grimme skilsmisse og farens efterfølgende flytning til Georgia. Som et tidligere vidunderbarn på klassisk klaver og oplært af sin far, Steve Miller (Greg Kinnear), afviser Ronnie nu instrumentet og har ikke talt med sin far siden skilsmissen. Juilliard School har været interesseret i Ronnie, siden hun var helt lille, men hun nægter at gå på skolen.

Nu får Steve chancen for at blive genforenet med sin datter, da hendes mor, Kim (Kelly Preston) sender den rebelske teenager og hendes lillebror, Jonah (Bobby Coleman), ned til faren i deres sommerferie. Steve, der er tidligere professor på Juilliard School og koncertpianist, lever nu et stille liv i Tybee Island ved den lille Georgia strandby, hvor han voksede op. Steve arbejder på et mosaikvindue til den lokale kirke, som erstatning til det, kirken mistede i en brand. Ifølge de lokale, var det Steve, der startede branden.

Ved ankomsten er Ronnie ulykkelig, fjendtlig og defensiv mod alt omkring hende, inklusiv den flotte, populære Will Blakelee (Liam Hemsworth). De to støder ind i hinanden under en beachvolleyballkamp, hvor Will kommer til at splide Ronnies jordbærmilkshake ud over hende. Hun afviser ham med et skuldertræk og hun møder Blaze, en udstødt, som lever hos sin kæreste Marcus. Rundt om et bål, lægger Marcus an på Ronnie og Blaze mistolker situationen og tror, at det er Ronnie, der lægger an på Marcus. Vred over dette, narrer Blaze Ronnie og lægger et armbånd i Ronnies taske. Ronnie forlader derefter butikken og bliver taget for tyveri og arresteret, hvilket minder hende om en lignende oplevelse hun har haft hjemme i New York. Senere finder Ronnie en havskildpadderede på stranden ved siden af sit hus og mens hun prøver at beskytte det, møder hun igen Will, som arbejder som frivillig for det lokale akvarium. Efter at have tilbragt en nat udenfor for at beskytte skildpadderne sammen med Will, opdager hun, at han er en dybere person, end hun først troede og begynder at få følelser for ham.

Da Ronnie forelsker sig i Will, er hun også i stand til forbedre sit forhold til sin far. Som deres forhold forbedres, inviterer Will Ronnie med til sin søsters bryllup. Senere samme dag udklækker skildpaddeæggene. Steve kollapser på stranden med et hosteanfald den aften. Ronnie tager straks med sin far på hospitalet og indser, at han har lidt af kræft siden før hendes besøg (i en tidligere scene, fortalte Steve Ronnie, at han har taget medicin og måske var kommet til at sætte ild til kirken). Hun beslutter at ville tilbringe mere tid sammen med sin far, da han højst sandsynligt ikke vil leve meget længere. Omkring på samme tid kommer Ronnie og Will op og skændes, fordi Will indrømmer, at det var Wills ven Scott, der havde sat ild til kirken, men at han aldrig havde indrømmet det. Da Will skal af sted på college, er der ikke tid til at parret kan blive gode venner igen.

Steve har arbejdet i gennem længere tid, arbejdet på et stykke musik. Efteråret sætter ind og Jonah må vende tilbage til New York for at gå i skole, mens Ronnie bliver tilbage for at tage sig af sin far. Nu hvor tingene i hendes liv går langsommere, prøver hun at indhente de tre år, hun og hendes far har mistet. Hun fortsætter arbejdet på Steves musikstykke (med titlen "Til Ronnie") og færdiggør det, fordi hendes far ikke længere kan (pga. hans svage hænder) spille klaver. Da hun endelig har spillet den sidste node på klaveret, indser hun, at hendes far død.

Ved hans begravelse, rejser hun sig og holder en tale, men forklarer samtidig, at hun aldrig nogensinde vil kunne holde en tale, der virkelig kunne fortælle, hvor fantastisk hendes far var. I stedet spiller hun det stykke musik hendes far startede på, men ikke fik gjort færdigt.

Ved begravelsen, mens Ronnie taler med de andre deltagende, støder hun ind i Will. En forsoning begynder, men de finder ikke officielt sammen igen. I slutningen af filmen fortæller Ronnie Will, at hun vil begynde på Juilliard til det næste semester. Will overrasker bagefter Ronnie ved at afsløre, at han flytter til Columbia for at kunne være sammen med den pige, han elsker.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Fra venstre til højre, castmedlemmerne Adam Barnett, Nick Lashaway og Carly Chaikin på vej til optagelserne af bålscenen under Tybee Island-pavilionen den 30. juli, 2009.
 • Miley Cyrus som Veronica "Ronnie" L. Miller, en vred, rebelsk 17-årig (bliver 18 i løbet af sommeren), der bliver tvunget til at tilbringe sommeren hos sin fremmedgjorte far [3].
 • Greg Kinnear som Steve Miller,[4] Ronnie og Jonahs far og tidligere professor på Juilliard School og koncertpianist, som flyttede til Georgia efter sin skilsmisse. Gennem sommeren genfinder Steve kontakten til Ronnie gennem deres fælles kærlighed for musik. Med Jonahs hjælp arbejder Steve også på at rekonstruere det centrale vindue i den lokale kirke, et mosaikvindue, som var blevet ødelagt i en brand [5][6].
 • Kelly Preston som Kim, Ronnie og Jonahs mor, som bor i New York City med sine børn efter sin skilsmisse [4][6].
 • Liam Hemsworth som Will Blakelee [7], en populær og talentfuld beachvolleyspiller. Will stræber efter at komme på et topuniversitet og arbejder som frivillig i Georgia Aquarium. Han er Ronnies kæreste [6]
 • Bobby Coleman som Jonah Miller [8][9], Ronnies lillebror, der er blevet sendt ned til sin far sammen med sin storesøster [10].
 • Nick Lashaway som Marcus, Blazes stofmisbrugende kæreste, som slår op med hende, fordi han hellere vil have Ronnie, hvilket fører til et slagsmål mellem ham og Will ved Megans bryllup. Han er også leder af en bande af bøller, som narrer penge fra strandfestsgæster ved at lave farlige numre, såsom at jonglere med ild [8].
 • Carly Chaikin som Blaze, en rebel[11], som bliver venner med Ronnie, efter hun er blevet sendt til Georgia. Blaze forråder Ronnie, da hun narrer hende til at begå butikstyveri [12].
 • Adam Barnett som Teddy, en ung bølle, der hjælper Marcus med at narre penge fra gæster, ved hjælp af sine evner til at jonglere med ting [13].
 • Nick Searcy som Tom Blakelee [14], Wills far.
 • Melissa Ordway som Ashley, Wills ekskæreste [9].
 • Carrie Malabre som Cassie, Ashleys bedsteveninde, som hjælper Ashley med at "bekæmpe" Ronnie [15].
 • Rhoda Griffis som læge [9].
 • Lance E. Nichols som Pastor Charlie Harris [9][10], den rare, fromme pastor, der tilhører den lokale kirke. Han var Steves første klaverlærer, faderlige figur og bedste ven, mens Steve voksede op [10].
 • Hallock Beals som Scott, Wills jaloux bedste ven, som prøver at skabe problemer mellem Will og Ronnie [16][17].
 • Stephanie Leigh Schlund som Megan Blakelee,[9] Wills storesøster, som er forlovet og bliver gift i filmen [10].

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Udvikling[redigér | rediger kildetekst]

A side-view shot of a female teenager with long brown hair who smiles as a woman with dark brown hair, glasses, and a white shirt bends to brush the teen's face with make-up. The teen sits in a chair. Beside her is an identical chair with its back facing the camera; the chair's back has the words "The Last Song" written across it.
Skuespillerinden Miley Cyrus får lagt make-up under optagelser.

The Last Song begyndte, da Disney-executive produceren Jason Reed mødtes med Miley Cyrus for at diskutere hendes fremtidige karriere [18]. På dette tidspunkt var Cyrus hovedsagligt kendt for sin rolle som Miley Stewart i Disney Channels Hannah Montana, en børne-tv-serie, som havde spredt sig til en global kæmpesucces [19]. Da serien lakkede mod enden, håbede Disney, at kunne skabe en rolle til Cyrus, hvori hun kunne bryde ud af sin rolle som fiktive popstjerne og introducere hende for en ældre seerskare [1][18]. Under sit møde med Reed, udtrykte Cyrus en lyst til at medvirke i en film, lignende A Walk to Remember, en film fra 2002 baseret på en roman af Nicholas Sparks.[18][20] A Walk to Remember hjalp Mandy Moore, en teenagepopstjerne ligesom Cyrus, med at få en skuespilskarriere.[18] Disney ringede til Adam Shankman, instruktøren af A Walk to Remember,[20] som gerne ville arbejde sammen om den mulige Cyrus-film sammen med sin søster og Offspring Entertainments kompagnipartner, Jennifer Gibgot. Tish Cyrus, Cyrus' mor og co-manager, blev filmen executive producer.[21] Cyrus' skuespilsbureau, United Talent Agency, kontaktede derefter Sparks, også en UTA-klient, for at høre om han måske havde en roman, der kunne blive filmatiseret med Cyrus i hovedrollen.[22][23]

På dette tidspunkt var Sparks ved at være færdig med romanen The Lucky One og begyndte at tænke over et plot til sin næste roman. Forfatteren sagde til sig selv, at han "enten kunne lade personerne i romanen være yngre end 20 eller ældre end 50", da han havde skrevet om personer i aldrene imellem. Efter han havde turdet at lade personerne i romanen The Notebook være over 50, hvilken blev en kæmpesucces, havde Sparks allerede overvejet at ville skrive en teenagehistorie, før han havde fået en telefonopringing fra Gibgot, der spurgte på vegne af filmen i august 2008.[4][22] Sparks ringede tilbage, "Jennifer spurgte, om jeg havde noget liggende? Jeg sagde nej, men sjovt at du spørger..." Sparks vendte tilbage med et forslag til et udkast i slutningen af juli 2008.[4] Da udkastet var blevet godkendt af Cyrus, hendes familie og Offspring Entertainment, færddigjorde Sparks, med hjælp fra co-manuskriptskriveren Jeff Van Wie, manuskriptet før overhovedet at have begyndt på bogen.[18][24] Sparks forklarede, at et sådant arrangement var nødvendigt for kunne starte optagelserne i sommeren 2009, som Disney havde planlagt,[22] men "der er sket det samme med de film, der er baseret på mine bøger: det er bare omvendt."[18] Sparks og Van Wie færdiggjorde udkastet af manuskriptet i december 2008, det første omskrivningsarbejde senere samme måned og den anden og sidste omskrivning i januar 2009.[22][25] Begge omskrivninger tog ca. en til to dage og Sparks fandt rettelserne relativt små.[25] Det færdige manuskript var ca. 100 sider langt.[26] The Last Song var ikke det første manuskript Sparks har skrevet, men det var hans første med direkte henblik på en filmatisering.[26] Romanen blev færdig i juni 2009, samme tid som optagelserne til filmen begyndte,[22] og romanen blev udgivet den 8. september, 2009 af Grand Central Publishing.[27][28] Filmens plot forblev dog hemmeligt, som udviklingen og omskrivningerne skred frem.[18]

On the left in the foreground, a left facing man in a light blue shirt faces a woman with short brown hair and a green jacket. In the background, a shirtless male teenager with black shorts talks to a shorter man wearing a black shirt. The people are standing on a volleyball court with the net stretched across the background.
Instruktør Julie Anne Robinson taler med stuntkoordinator Cal Johnson, mens Liam Hemsworth bliver vejledt i beachvolleyball.

Julie Anne Robinson blev hyret som filmens instruktør i maj 2009, og hun var især tiltrukket af den følelsesmæssige del af historien.[29] The Last Song var Robinsons første spillefilm, selvom hun havde en lang fortid indenfor tv og teater. Robinson havde tidligere instrueret afsnit af amerikanske tv-serier Weeds og Grey's Anatomy og havde gjort sig fortjent til en Golden Globe-nomination og en BAFTA-award for sit arbejde på BBC-serien Viva Blackpool.[21]

I en blog fra juni 2009, skriver Cyrus, at hun "altid har været fan af Nicholas Sparks" og at hun bare havde ventet på en rolle, der kunne frigøre hende fra Hannah Montana efter "så lang tid", men ikke havde haft tid til at gøre noget ved det pga. sine tv-shows, musik, turnér og Hannah Montana: The Movie.[30] For at kunne medvirke i The Last Song, indholdt Cyrus' kontrakt for fjerde sæson af Hannah Montana også en ekstra lang pause.[31]

Skrivning og titel[redigér | rediger kildetekst]

På grund af A Walk to Remembers popularitet, lagde Sparks "alle tanker ind i projektet, og prøvede at skrive en fortælling anderledes fra A Walk to Remember, så godt han kunne, men historien skulle stadig indeholde de samme følelser."[4] Sparks' oplevelser som far og som træner for high school-atletikhold hjalp ham også med at skabe plottet, mens karakterne Jonah Miller og Will Blakelee var inspireret af Sparks' sønner Landon og Miles. Sparks syntes, at Ronnie var den sværeste karakter at skrive, fordi han "aldrig har prøvet at være en 17-årig, vred teenagepige".[32] Ronnie blev en sammensat karakter, inspireret af forskellige unge kvinder Sparks har kendt, såsom sine niecer.[33] Cyrus selv, havde kun lidt indvirkning på Ronnie, selvom Cyrus' sangkarriere inspirerede til nogle af de musikalske elementer i historien.[32] Ronnie spiller kun klaver og Cyrus synger kun en lille smule i filmen,[18] men Cyrus bidrager med sange på filmens soundtrack.[34]

Disney gav ikke Sparks begrænsninger på hvilke emner, der skulle indgå i The Last Song, som inkluderer drikkeri, utroskab og uhelbredelig sygdom, [4][10][32] men Sparks sagde, at Disney gerne ville arbejde med ham, fordi "de har læst mine romaner. Mine teenagere… gør ikke slemme ting. Jeg skriver det bare ikke. Jeg skriver ikke om utroskab, jeg skriver ikke om sjolfe ting ... Jeg vil bestemt have kærlighedsscener med i min roman, men det foregår altid mellem voksne." [4] Men Sparks ved godt, at visse elementer i manuskriptet måske er blevet nedtonet af instruktøren eller i klipningslokalet efter han var færdig med manuskriptet. Som det står beskrevet i Writers Guild of America, modtog Sparks fuld kredit for sit arbejde, selvom det er uvidst, hvor meget af hans oprindelige arbejde, der er at se i filmen. For eksempel har Sparks udtalt, at karakteren Marcus, lederen af banden, blev tilpasset til filmen.[4]

Projektet forblev uden navn i flere måneder efter Sparks' første møde med Disney i juli 2008.[4] Sparks skrev i september 2008 i en online chat, at "jeg har en færdig ide, men ingen titel. Det er typisk mig. Titlen kommer til sidst." [35] Filmen blev refereret til under arbejdstitlen "Untitled Miley Cyrus Project"[36] I marts 2009, kaldte bladet Variety "The Last Song" en "foreløbig" titel.[37]

Casting[redigér | rediger kildetekst]

Cyrus valgte navnet "Ronnie" til sin karakter til ære for sin bedstedfar, Ron Cyrus, som døde i 2006.[32] Ikke mange vidste det, men det første navn til karakteren var "Kirby", givet af Sparks, og det blev senere ændret til "Hilary". Interviews med Sparks afslørede, at han havde svært ved at se Cyrus i rollen, mens plottet blev skrevet. Ved færddigørelsen af manuskriptet, frygtede Sparks, at Cyrus ikke ville kunne udleve rollen ordenligt: "Den første ting jeg tænkte, da manuskriptet var færdigt, var; wow, jeg håber, hun kan det her. Det er en svær rolle, fordi jeg sender dig gennem hele følelsesregistret og du er kun en 16-årig pige, der har lavet ting på Disney Channel. Kan du klare det her som skuespiller?".[26] Efter at have besøgt settet og set nogle film med Cyrus i, forsvandt Sparks bekymring.[26] For at kunne spille en teenager fra New York arbejdede Cyrus sammen med en dialektvejleder, for at slippe af med sin sydlige accent [38] og lærte at spille klassisk klaver.[39] Efter hun var færdig med optagelserne, fortalte Cyrus, [40] at hun var modnet og "havde ændret sig meget" gennem sommeren i Georgia, på samme måde, som det Ronnie oplever i filmen. "Gennem denne film føler jeg, at jeg virkelig viser en del af den forandring, jeg er gået igennem som person selv. Så jeg glæder mig til, at folk skal se den." [41]

I april 2009 valgte bestyrerne af Disney, Rafi Gavron til rollen som Will Blakelee, men han blev erstattet med den australske skuespiller Liam Hemsworth i maj.[42] Den 18. maj, 2009, var beslutningen om at bruge Greg Kinnear til Steve Miller endelig taget.[42] Kelly Prestons rolle som Kim var den første rolle hun havde taget, siden sin søns, Jett Travolta, død.[43] Efter at have mødt Cal Johnson, filmens stuntkoordinator, fik Adam Barnett rollen som Teddy i maj 2009, pga. hans allerede veludviklede talent til at jonglere.[44]

Indspilning[redigér | rediger kildetekst]

Flytte til Georgia[redigér | rediger kildetekst]

The Last Song skulle oprindeligt være blevet optaget i Wrightsville Beach og Wilmington, begge i North Carolina. Selvom de gerne ville indspille on-location, undersøgte filmskaberne også tre andre stater og fandt Georgia, som det næstbedste sted at filme.[29] Georgias ejendomspriser var højere, men statens tilskyndelse af filmen gjorde, at staten betalte 30% af produktionens omkostninger, såsom benzin, blyanter og lønninger. North Carolinas package betalte 15% og så bort fra lønninger på over 5,1 mio. kr.[45] Disney var dog stadig interesseret i North Carolina og tilbød at filme der, hvis staten ville halvere prisen på ca 5,1 mio. kr, som var krævet i Georgia. Embedsmænd fra North Carolina prøvede at gennemføre forslaget, hvilket inkluderede en ufrugtbar ansøgning til staten og Golden LEAF Foundation-legat.[46] De prøvede også at indføre lovgivning, vedrørende statens godtgørelse på 25%,[45] hvilket blev indført den 27. august, 2009.[47] (Webside ikke længere tilgængelig) Disney besluttede at arbejde indenfor de eksisterende tilskyndende love og indvilligede i at filme i North Carolina så længe, at filmrettighederne de havde købt fra Sparks, talte som produktionsomkostninger, og derved spare firmaet yderligere 650.000 kr til 1,16 mio. kr. North Carolinas guvernør Bev Perdue indkaldte til pressekonference den 1. april, 2009 for at annoncere N.C.’s sejr. North Carolinas skatteindsamlere nægtede at inddrage filmrettighederne, hvilket tvang Perdue til at aflyse konferencen i sidste øjeblik. [46] "Jeg havde glædet mig til at fortælle, hvad der skulle ske og nu ved jeg ikke hvad jeg skal sige," sagde Perdue. "Ingen ved, hvad der skal ske [...] Jeg ved ikke, hvilke tal de har fået fra Georgia, men Georgia vil rigtig gerne have dem, og vi vil rigtig gerne have dem, så på mandag [6. april, 2009], vil der være fire eller fem andre stater, der også gerne vil have dem."[48] Johnny Griffin, direktør for Wilmington Regional Film Commission, forklarer: "Disney laver spillefilm. De laver også tv-serier; de laver uafhængige film for Disney Channel. Ved at tabe et projekt, har vi mistet alle muligheder."[46] Han fortæller også om tabet af jobs og turisme, som filmen kunne have tilvejebragt.[46]

Den 9. april, 2009, efter tre måneders forhandlinger, blev det besluttet at flytte produktionen til Georgia.[46] For at udvælge en bestemt by, blev location-spejdere sendt til staten for at lede efter en ældre, isoleret, ejendom med udsigt til havet, som skulle bruges som familien Millers hus i filmen. Efter yderligere tre måneder og fundet af "Adams Cottage" på den sydlige spids af Tybee Island, blev Tybee og nærliggende lokaliteter rammerne for optagelserne, der begyndte sidst i marts,[49] med intentionen om at maskere området som Wilmington og Wrightsville Beach, North Carolina.[50] Nogle af de lokale islæt viste sig for unikke at skjule. “vi havde svært ved at skjule, at det var Tybee og at Savannah var Savannah," sagde Bass Hampton, filmens lokalitetsdirektør.[50] Filmskaberne overbevidste manuskriptforfatterne om, at ændre filmens setting til Tybee Island, hvilket gjorde dem i stand til at vise vartegn, såsom Tybee Island Light Station og Savannah Historic District.[50][51] Settingen i Sparks' roman forblev North Carolina.[4] Selvom andre film havde foregået på Tybee Island, var The Last Song den første til faktisk at blive optaget i Tybee.[49] Med byens navn på alt fra politibiler til forretninger, forestillede Georgias embedsmænd sig en længerevarende effekt på økonomien.[50] Som en tilføjelse, blev The Last Song vurderet til at have tilvejebragt 500 sommerjobs[46] til Georgia, 42 mio. kr. til lokale forretninger,[52] og 91 mio. kr. til statsforretninger.[46]

Sets[redigér | rediger kildetekst]

Two men, dressed in white shirts and loose pants, are seen beneath a wooden pavilion. The pavilion's legs stick out diagonally from the pavilion. One man carries a pipe which he points toward a pit in the sandy ground. The second man walks toward him.
The Last Song-crew installerer propan- og gasledninger for at skabe et kontrollerbart bål til en scene.

Nelson Coates var produktionsdesigner på The Last Song og ansvarlig for alle visulle aspekter af filmen. Coates, som blev nomineret til en Emmy Award for sit arbejde på Stephen King-tv-miniserien The Stand, ankom 11 uger før indspilningerne startede for at forberede arbejdet.[53] Mens næsten alle optagelerne fandt sted på den ægte Tybee Island-strand eller på rekonstruerede private ejendommme, [54] overværede Coates overmalingen af anløbsbroen og konstruktionen af strandfesten og kirken.[53]

Location-spejdere havde søgt i Georgia i næsten tre måneder, i jagten på en ældre, isoleret ejendom med udsigt til havet, der skulle bruges som familien Millers hus i filmen, før spejderen Andy Young faldt over "Adams Cottage" i den sydlige ende af Tybee Island. "Det var som at starte ved time 0", sagde Young. "Ofte er det omkring huset. Det kan blive en karakter i sig selv i filmen."[49] Husets ejer, Sam Adams, bød filmholdet velkommen og så det som "en mulighed for at gøre huset udødeligt," hvis det skulle blive ødelagt i stormvejr.[55] Det to-etages hus med seks soveværelser var bygget af Adams' oldefar i 1918 og var udelukkende bygget af hårdt fyrretræ med meget få malede facader.[49][55] Ifølge avisen Savannah Morning Newss reporter Lesley Conn, var "det bygget i den klassiske usammenhængende strandstil [... designet] tillader oceanvinde at smyge rundt om de brede, verandaer der følger huset rundt i hårdt, hjertefyrretræsværelser." [49]

Settet omkring kirken var bygget i løbet af seks uger på tom plads på hjørnet af 13th Street og Sixth Avenue,[56] nær beboede huse.[49] I den en-værelsesbygning var der plads til ca. 80 mennesker og var vurderet til at være fra 1,3 mio kr. til 1,8 mio. kr. værd.[56] Special-effects-koordinator Will Purcell udtrykte sagte bekymringer omkring scenen, hvor kirken brænder, fordi der rent faktisk ikke bliver sat ild til kirken. Den tiltænkte trusseleffekt var "optagelser fra alle vinkler. Der skal være sikre omgivelser for skuespillerne." Forskellige teknikker blev brugt til simulere ilden, inklusiv brugen af propanrør til at skyde flammer ud gennem kirkens vinduer.[57] Ved slutningen af indspilningen håbede Cyrus, at kunne få fløjet kirken tilbage til sin families ejendom i Tennessee. Disney indvilligede i at donere bygningen til embedsmænd fra Tybee, med betingelsen at dens forbindelse til The Last Song ikke blev brugt som reklame.[56] Settet blev flyttet til en ny lokalitet og bliver nu brugt som et religiøst neutralt kapel til bryllupper: de forventede renovationer vurderes til at koste 3,1 mio. kr..[58]

Indspilningstidsplan[redigér | rediger kildetekst]

Blue, red, and yellow flags raised on poles are lined up in the sand on a beach. The flags are connected with light strings. The ocean and people are visible beneath the flags in the background.
Resterne fra strandfestsettet, såsom disse flag og lyskæder, blev genetableret for at skabe illusionen, at strandscenerne, der blev optaget sidst i juli, var optaget i juni.

Cyrus' travle skema gjorde, at filmen skulle indspilles over sommeren. Sparks fortalte, "Hun har en efterårsmusiktour også skal hun tilbage for at filme Hannah Montana i foråret. Så det eneste tidspunkt hun havde tid, var i sommeren."[32] Optagelserne begyndte den 15. juni, 2009 og blev færdig den 18. august, 2009.[59] Der blev ikke indspillet optagelser i weekenderne.[54]

Den første dags optagelser bød på et kys mellem Cyrus og Hemsworth, der står ude i havet.[60] Andre scener, som fandt sted i juni, inklusiv strandsfesten og volleyballtouringen, blev begge filmet på stranden nær Tybee Island-anløbsbro.[61] Optagelserne på anløbsbroen var færdige på den 23. juni, 2009, efter at have optaget scenen, hvor Kim afleverer Ronnie og Jonah hos Steve.[62] Scenerne af branden i kirken blev optaget den 10. juli, 2009.[57][63] Optagelserne på Georgia Tech Savannah-campus begyndte den 16. juli.[64] Kinnear var færdig med at filme den 17. juli, 2009.[65] Bryllupsscenerne og vigtige kørescener blev filmet på Wormsloe Historic Site mellem 20.[66] og 23. juli[67] for twelve hours each day.[66] Kørescenerne i Isle of Hope, Georgia fortsatte frem til den 28. juli.[68] Omkring den 30. juli, vendte filmholdet tilbage til Tybee Island for at optage flere strandscener.[69] Chaikins karakter, der narrer Cyrus' til at stjæle et ur, blev filmet den 6. august.[12] Den 10. august skulle Hemsworth skifte olie på en bil og Cyrus shoppede tøj i en fin butik i Savannah, der skulle bruges til filmen.[70][71] Begravelsen blev filmet fra den 11. august, 2009 til den 13. august, ved kirkesettet på Tybee Island.[71][72] Den 15. august fandt yderligere kirkebrandsscener sted.[72] En afslutningsfest blev afholdt den 16. juli, 2009,[73] og castet og crewet ankom til Atlanta, Georgia den følgende dag for at bruge de sidste indspilningsdage med at optage i Georgia Aquarium.[72][74] Efter at have undersøgt området den 17., begyndte optagelserne på offentlige steder ved daggry for at undgå menneskemylderet. Når aquariumet åbnede kl. 10:00, skiftede filmen til baglokaler for videre indspilning.[74]

Karettehavskildpadder[redigér | rediger kildetekst]

A small grey-brown turtle lies on its stomach on sand. It lies diagonally across the picture frame with its head in the lower-left corner.
De udklækkede karettehavskildpaddeunger, der medvirker i filmen, var fanget tilfældigt fra reder på Tybee Island og Sapelo Island.[75]

På grund af de modstridende personligheder i hovedrolleparret, fandt Sparks det svært at finde en fælles interesse, der kunne få Will og Ronnie til at tilbringe tid sammen. “Det blev nødt til at være i løbet af sommeren, hun [Ronnie] skulle være i en ny by og hvad end der skulle starte i juni, skulle slutte i august. Fordi du vil altid have en konklusion,” sagde Sparks, som en af hans betingelser.[4] Han nævner sommerlejr eller et sommerjob som typiske omdrejningspunkter i bøger, men afviser dem som uoriginale og kedelige. “Så det skal være originalt, det skal være interessant, og på samme tid, nødt til at være universelt, så du får følelsen af, at det kunne ske for enhver.”[4] Sparks valgte til sidst, at Will og Ronnie skulle knytte et bånd pga. en karettehavskildpadderede, velvidende at æggene udklækkedes i august.[4] Udklækningsscenen fandt sted den første uge af august og involverede 26 levende havskildpaddeunger som nyudklækkede unger. Havskildpadder har et medfødt instinkt til at kravle mod havet, så snart de er udklækket, så scenerne af udklækningen skulle tages med nogle skift.[4] Biologen Mike Dodd fra Georgia Department of Natural Resources, der vejledte scenerne, sagde at, de nyudklækkede unger "alle vidste, hvad de skulle gøre: de kravlede ned mod vandet og svømmede af sted."[75] Sparks fortalte til en interviewer, at han mistænkte filmskaberne, at digitalt tilføje flere skildpadder til scenen.[4] På optagelsestidspunkt var karettehavskildpadderne listet som en truet dyreart.[76] Det miljøvenlige tema var en tilføjet bonus for Tybee Island, som promoverer opmærksomhed overfor miljø og dyr.[49]

Post-produktion[redigér | rediger kildetekst]

The Last Song fortsatte som post-produktion, da optagelserne endte den 18. august, 2009.[59] Automatiseret optaget dialog tog over midt i september; Beals og Chaikin siger, at de har optaget en samtale, hhv. den 11. september [77] og 18. september[78]. Chaikin sagde, at hun havde arbejdet med samtalen i 5½ time.[78] Director's cut blev præsenteret i studiet den 1. oktober, 2009.[79] Motion Picture Association of America efterså filmen og kom med kendelsen "tematisk materiale, lidt voldig adfærd, sensualitet og et mildt sprog" tre uger senere.[80]

Underlægningmusik og soundtrack[redigér | rediger kildetekst]

"When I Look at You", sunget af Miley Cyrus, var oprindeligt fra hendes The Time of Our Lives, der blev udgivet den 31. august, 2009, men kom også med på soundtracket, da den passede godt til filmen. Sangen fungerer også som baggrundmusik på filmens trailer.

Med udgivelsen af sit album Cradlesong den 30. juni, 2009, sagde Rob Thomas til New Yorks Daily News, "Min ven Adam Shankman, som lige har instrueret Mileys film, ringede til mig den anden dag og sagde sådan, 'Du skal skrive en sang til den her film.'... Jeg ville selfølgelig gerne skrive en sang til hende [Cyrus]."[81] Men det endte med, at Thomas ikke var i stand til at lave musik til The Last Song, begrundelsen var "problemer med tidsplan".[82]

En anden sang på soundtrack var af Casey McPherson, forsanger i bandet Alpha Rev, som skrev kontrakt med Disneys Hollywood Records i august 2008. Bladet Varietys Anthony D'Alessandro skrev, at soundtracks ofte bliver brugt af nye Disney-artister, som "deres plade". "A Different Side of Me" af Allstar Weekend var også på soundtracket. De er en gruppe, der for nylig skrev kontrakt med Hollywood Records efter at have vundet en konkurrence gennem Disney Channel. Soundtrack blev udgivet i USA den 23. marts, 2010.[83][84] Selvom de ikke optræder på soundtracket, er Snow Patrols single fra 2006 "Shut Your Eyes" og Feists "I Feel It All" også med i filmen. Soundtracket blev meget populært den uge DVD'en blev udgivet. Soundtracket toppede som #104 på Billboard 200-albumliste.

Track-liste[redigér | rediger kildetekst]

Standard Edition[84]
Nr. TitelWriter(s)Recording Artist(s) Længde
1. "Tyrant"  Andrew Brown, Zachary Filkins, Ryan TedderOneRepublic 5:04
2. "Bring on the Comets"  Mark Guidry, Mark Palgy, Craig PfunderVHS Or Beta 4:02
3. "Setting Sun"  Finlay Beaton, Stuart Macleod, Joel QuartermainEskimo Joe 3:49
4. "When I Look at You"  John Shanks, Hillary LindseyMiley Cyrus 4:09
5. "Brooklyn Blurs"  Alex Wong, Devon CopleyThe Paper Raincoat 4:15
6. "Can You Tell"  Milo Bonacci, Alexandra Lawn, Wesley Miles, John Pike, Mathieu Santos, Rebecca ZellerRa Ra Riot 2:41
7. "Down the Line"  José GonzálezJosé González 3:10
8. "Each Coming Night"  Sam BeamIron & Wine 3:25
9. "I Hope You Find It"  Jeffrey Steele, Steven RobsonMiley Cyrus 3:55
10. "She Will Be Loved"  Adam Levine, James ValentineMaroon 5 4:16
11. "New Morning"  Casey McPhersonAlpha Rev 3:44
12. "Broke Down Hearted Wonderland"  Edwin McCain, Maia Sharp, Pete Riley, Kevin KinneyEdwin McCain 3:02
13. "A Different Side of Me"  Nathan Darmody, Zachary Porter, Thomas NorrisAllstar Weekend 3:08
14. "No Matter What"  Sydnee Duran, Dave BassettValora 3:22
15. "Heart of Stone"  Sune Rose WagnerThe Raveonettes 3:55
16. "Steve's Theme"  Aaron ZigmanAaron Zigman 3:18
17. "Feel It All"  FeistFeist 3:42
Total længde:
59:25

Placeringer[redigér | rediger kildetekst]

Charts (2010) Top
position
Billboard 200[85] 80

Singler[redigér | rediger kildetekst]

 • "When I Look at You" blev udgivet som den førende single fra soundtracket den 16. februar, 2010. Den toppede som #16 på US Hot 100 og #24 på Canadian Hot 100.[86]
 • "I Hope You Find It" er et nummer fra albummet. Den blev downloadet mange gange, efter at albummet blev gjort til rådighed til online formål. Den debuterede som #8 på Bubbling Under Hot 100 Singles (Hot 100 – #108)-liste den første uge i april, 2010 og toppede som #5 en uge senere (Hot 100 – #105), før den helt forsvandt fra listen den sidste uge i april, 2010.

Udgivelse[redigér | rediger kildetekst]

A female teenager with long brown hair and a black dress stretches her fist upward. Only the teen's back is visible, as she is facing a large screen behind her. On the screen is the silhouette of a male teen caressing the face of a shorter female teenager.
Cyrus synger "When I Look at You" på sin Wonder World Tour, mens en skærm viser filmklip af Will og Ronnie.

Markedsføring[redigér | rediger kildetekst]

Samtidig med romanens udgivelse den 8. september, begyndte Sparks også på en bogturné, der nåede 13 storbyer og afgav flere intervies. Gennem disse begivenheder, diskuterede han skrivningen af både bogen og manuskriptet. [32] Cyrus og Walt Disney Studios-bestyrer Dick Cook diskuterede filmen den 11. september, 2009 i det første program af D23 Expo.[87] De første klip fra filmen blev vist online den 11. september, 2009, sammenflettet med musikvideoen til "When I Look at You". Filmens først trailer var integreret i Cyrus' "Wonder World Tour" og havde premiere samme dag som turnén, aftenen den 14. september, 2009 i Portland, Oregon. Halvvejs gennem hver koncert, blev traileren vist på storskærme rundt omkring scenen.[34][88] Når traileren var slut, spillede Cyrus på et hvidt klaver og sang "When I Look at You", mens filmklip stadig blev vist på skærmen bag hende.[34][40] Den 16. november, 2009, var de tre første film stills udgivet på filmens Facebook-side.[89] Den følgende dag havde filmens trailer premiere online.[19] Filmens premiere blev afholdt i Los Angeles den 25. marts, 2010.[90] Cyrus skulle oprindeligt have deltaget ved filmens premiere i Storbritannien, men den 14. april 2010, var Europa indhyllet i røg fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull, som havde tvunget mange fly rundt om i Europa til at blive på jorden. Cyrus kunne derfor ikke deltage i premieren.

Billetindtægter[redigér | rediger kildetekst]

The Last Song blev udgivet onsdag den 31. marts, 2010.[2] Filmen gjorde det godt, når man medregner, at premieredagen var en onsdag[91] og indtjente 26,4 mio kr. [92] på omkring 3,300 skærme i 2,673 biografer, og toppede derfor tidligere onsdagspremiere.[93] [91] Den kom ind på fjerdepladsen i weekendens billetindtægter, med 83,7 mio. kr. indtjente penge. I løbet af de fem første dage indtjente den 131,7 mio kr. Den 15. juli, 2010 havde filmen indtjent 460 mio. kr. verden over.[94]

Blu-ray og DVD[redigér | rediger kildetekst]

The Last Song blev udgivet på DVD og Blu-ray den 17. august, 2010, og den 6. september 2010 i Storbritannien. Den blev udgivet i Australien 4. august. Den 4. februar, 2011, havde The Last Song solgte 1,584,502 DVD'er i USA, indtjent 150 mio. kr. Mere end filmens budget på 103 mio. kr.

Kritisk modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

The Last Song modtog negative anmeldelser fra anmelderne. Websiden Rotten Tomatoes, en side, der samler filmanmeldelser, giver, i gennemsnit, filmen 4/10 point og en vurdering på 19% baseret på 109 anmeldelser.[95] Udvalgte topkritikere gav filmen en rating af 15% baseret på 23 anmeldelse.[96] Den kritiske consensus er blevet opsummeret: "En så skamløst manipulerende film, som kun en Nicholas Sparks-produktion kan være, gør The Last Song intet godt pga. det elendige cast og den overvurderede stjerne, Miley Cyrus."[95] Metacritic, som laver vurderingen på film, har The Last Song en "generelt ugunstig" score på 33% baseret på 27 anmeldelser.[97]

Anmelderne var kritiske overfor Sparks' og Van Wies manuskript og traditionelle handling. Mick LaSalle fra avisen San Francisco Chronicle siger, at manuskriptets fejl bl.a. er, at der er flere scener "som ikke giver nogen emotionel mening" og påstår, "Plottets konstruktion er svagt. Begivenhederne flyder fra den ene til den anden."[98] Da man så Cyrus' optræden, anerkendte kritikerne hendes optræden, men var skiftevis kritiske overfor hendes evner som skuespiller. Jay Stone fra The Ottawa Citizen skrev, at Cyrus' portræt en vred Ronnie "består af ynk og snerren [...] Cyrus har ikke stor brede som skuespiller, men hun har nærheden."[99] Rob Nelson fra Variety skrev, at "Cyrus, ak, endnu ikke har lært at spille skuespil [...] Men hun viser sine gode evner som pianist og giver en god troværdighed gennem hele filmen."[100] A. O. Scott fra avisen The New York Times mener, at selvom "hendes Hannah Montana-karakter har en bestemt en aggressiv charme" i The Last Song, "spiller hun mere, end at udforske sin karakters motiver og følelser.".[101] Roger Ebert gav filmen 2.5/4 i points. Han hyldede skuespillet og instruktionen, men hånte plottet og Sparks' forfatterskab.[102]

Kinnears optræden blev modtaget meget godt. A. O. Scott skrev, "det er rart, for en gangs skyld, at se Mr. Kinnear spille en helt sympatisk karakter, men hans generthed og nøgternhed er spildt i et projekt, som ikke er interesseret i nogen af delene." [101] Michael Phillips fra The Chicago Tribune skrev, "Troværdig ærlighed og affektion, når han [Kinnear] ikke tillægger sin sygdom nogen betydning, på samme måde som den tibetanske munk ikke tillægger tsunamien nogen betydning i 2012."[103] Glen Whipp fra avisen Associated Press skrev, "Kinnear giver filmen en værdighed, den ikke fortjener."[104] Stone advises, "I'd watch out for Liam Hemsworth".[99] Stephen Witty fra The Star-Ledger kommentere på "den nye stjerne Carly Chaikin spiller "den slemme pige" [...] med en spændende blanding af vildskab og sårbarhed. Halvvejs gennem filmen, begyndte jeg desperat at ønske, at det var Chaikin, der spillede hovedrollen."[105] Modtagelsen af Coleman var blandet; Jeff Vice fra "Deseret News" kalder ham en "et hammerirriterende irritationsmoment",[106] mens Jon Bream fra Star Tribune skrev, "Det mest bemærkelsesværdige skuespil kom fra Coleman, 12 [... som] får en masser gode replikker og leverer dem med bravour".[107] Trods den negative anmeldelser fra kritikerne, blev filmen godt modtaget af fans og publikummer med 66% score på Rotten Tomatoes og en vurdering på 7/10 points.

Awards og nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

År Award Kategori Modtager Resultat
2010 Teen Choice Awards Choice Movie: Drama The Last Song-cast og crew Nomineret
Choice Movie Actress: Drama Miley Cyrus Nomineret
Choice Movie Breakout Star: Male Liam Hemsworth Vandt
Choice Movie: Liplock Miley Cyrus & Liam Hemsworth Nomineret
Choice Movie: Chemistry Miley Cyrus & Liam Hemsworth Nomineret
Choice Movie: Dance Scene Miley Cyrus & Liam Hemsworth Nomineret
Choice Movie: Hissy Fit Miley Cyrus Vandt
Choice Music: Love Song When I Look At You Vandt
Nickelodeon Australian Kids' Choice Awards 2010 Choice Movie: Fave kiss Miley Cyrus & Liam Hemsworth Vandt
J-14 Teen Icon Awards 2010 Iconic Movie Actress Miley Cyrus Vandt
Iconic Movie The Last Song-cast og crew Nomineret
Razzie Awards Worst Actress Miley Cyrus Nomineret
2011 Kid's Choice Awards Favorite Movie Actress Miley Cyrus Vandt

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b Graser, Marc (2009-06-16). "Kinnear, Preston join Cyrus in 'Song'". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-07-10.
 2. ^ a b "The Last Song". ComingSoon.net. CraveOnline. Hentet 2009-05-28.
 3. ^ "The Last Song Nicholas Sparks". Little, Brown and Company. Hachette Livre. Arkiveret fra originalen 16. september 2011. Hentet 2009-06-19.
 4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o DeYoung, Bill (2009-08-14 bj.g). "It's a wrap: Nicholas Sparks on 'The Last Song'". ConnectSavannah.com. Arkiveret fra originalen 30. januar 2010. Hentet 2009-08-21. {{cite web}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
 5. ^ Borys, Kit (2009-06-16). "Kinnear, Preston join Cyrus in Last Song". Reuters. Thomson Reuters. Hentet 2009-08-10.
 6. ^ a b c Borys, Kit (2009-06-16). "Miley Cyrus gets parents for 'Last Song'". The Hollywood Reporter. Nielsen Company. Arkiveret fra originalen 19. juni 2009. Hentet 2009-06-19.
 7. ^ Mark Morrissey & Associates (2009). "Liam Hemsworth". MarkMorrissey.com. Hentet 2009-06-23.
 8. ^ a b Touchstone Pictures (2009-06-17). "Touchstone Pictures "The Last Song" Kicks Off Production in Georgia". HollywoodOutbreak.com. Hentet 2009-06-18.
 9. ^ a b c d e The Last Song (2010) – Full cast and crew
 10. ^ a b c d e Sparks, Nicholas (2009-09-08). The Last Song. Grand Central Publishing. ISBN 0-446-54756-5.
 11. ^ Kroll, Justin (2009-06-16). "Carly Chaikin". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-06-22.
 12. ^ a b Cyrus, Miley (2009-08-06). "Scene with Chaikin". MileyWorld. Self-published. Arkiveret fra originalen (using WebCite) 13. november 2009. Hentet 2009-11-12.
 13. ^ Barnett, Adam (2009). "Projects". Adam-Barnett.com. Arkiveret fra originalen 7. juli 2011. Hentet 2009-07-18.
 14. ^ Searcy, Nick (2009-05-20). "Nick cast in Disney's "The Last Song"". Nicksearcy.com. Self-published. Hentet 2009-06-08.
 15. ^ Little, Ken (2009-08-21). "Local Actress Lands Role in "The Last Song"". Greater Wilmington Business Journal. American City Business Journals. Arkiveret fra originalen 18. juli 2011. Hentet 2009-10-11.
 16. ^ Beals, Hallock (2009). "Hallock Beals Filmography". HallockBeals.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 6. februar 2010. Hentet 2009-06-08.
 17. ^ Taylor (interviewer), Hallock Beals.. miley cyrus the last song 411 day 2 (Interview). Savannah, Georgia: Youtube. Begivenheden finder sted 0.34–1.41. uK9nKWflsfo. ""Miley plays a rebellious teenager who gets sent out to live with her dad for the summer in "Wilmington, North Carolina" and, yeah, she gets mixed up in a bunch of misadventures" -Hallock Beals
  "I play Scott, who's the jealous best friend of Miley's love interest and I sort of stir the pot with them and kinda screw up their relationship." -Hallock Beals"
   
 18. ^ a b c d e f g h Fleming, Michael (2008-09-16). "Miley Cyrus to star in Disney film". Variety. Reed Business Information. Arkiveret fra originalen 30. januar 2010. Hentet 2009-06-18.
 19. ^ a b Lavis, Slavo (2009-11-17). "Miley Cyrus' New Grown-Up Role". Yahoo! Movies. Yahoo!. Hentet 2009-11-17.
 20. ^ a b Scott, A.O. (2002-01-25). "Film in Review; 'A Walk to Remember'". The New York Times. The New York Times Company. Hentet 2009-08-04.
 21. ^ a b Fleming, Michael (2009-03-31). "Robinson to Direct Cyrus 'Song'". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-06-19.
 22. ^ a b c d e Sparks, Nicholas (2009). "Nicholas Sparks on Nicholas Sparks". Nicholassparks.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 28. august 2009. Hentet 2009-08-20.
 23. ^ Fleming, Michael (2009-06-04). "Miley moseys over to CAA". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-06-18.
 24. ^ Fleming, Michael (2009-07-14). "Miley Cyrus gets 'Wings' at Disney". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-08-20.
 25. ^ a b Sparks, Nicholas (2009). "The Last Song Notes on Writing". Nicholassparks.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 30. august 2009. Hentet 2009-09-14.
 26. ^ a b c d Olsen, George (2009-09-07). "The Last Song – Nicholas Sparks". PulicBroadcasting.net. Public Radio East. Arkiveret fra originalen 16. marts 2010. Hentet 2010-03-15.
 27. ^ McGee, David (2009-06-14). "Best-Selling Novelist Nicholas Sparks Charms A Bristol Crowd With His Life Story". TriCities.com. Media General. Hentet 2009-06-18.
 28. ^ Sparks, Nicholas (2009). "The Last Song". Nicholassparks.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 30. august 2009. Hentet 2009-08-14.
 29. ^ a b Grove, Martin A. (2010-03-19). "'Last Song' sparked Nicolas Sparks novel". The Hollywood Reporter. e5 Global Media. Arkiveret fra originalen 26. marts 2010. Hentet 2010-03-21.
 30. ^ Cyrus, Miley (2009-06-13). "A New Start". MileyWorld. Self-published. Arkiveret fra originalen (using WebCite) 13. november 2009. Hentet 2009-11-12.
 31. ^ Snead, Elizabeth (2009-06-02). "Miley Cyrus signs on for another season of 'Hannah Montana'". Los Angeles Times. Tribune Company. Hentet 2009-07-28.
 32. ^ a b c d e f "Nicholas Sparks interview". Sun Journal. 2009-08-04. Arkiveret fra originalen 13. marts 2010. Hentet 2009-08-06.
 33. ^ Steelman, Ben (2009-09-21). "Author Nicholas Sparks sets film in his ideal Wrightsville Beach". The Star-News. New York Times Company. Hentet 2009-09-23.
 34. ^ a b c Thompsen, Melinda M. (2009-09-15). "Review: Miley Cyrus Rocks the Rose Garden as She Kicks off Tour in Portland". The Oregonian. Advance Publications. Hentet 2009-09-15.
 35. ^ Sparks, Nicholas (2008-10-17). "Nicholas Sparks, Author of "Nights in Rodanthe" and "The Notebook"". The Washington Post. The Washington Post Company. Hentet 2009-08-24.
 36. ^ "Untitled Miley Cyrus Project". Blockbuster Inc. Arkiveret fra originalen 29. marts 2012. Hentet 2009-10-20.
 37. ^ Graser, Marc (2009-03-20). "Disney Proteges Moving On". Variety. Reed Business Information. Hentet 2009-08-24.
 38. ^ "Miley Cyrus works on her accent for 'The Last Song'". Sawf News. 2009-05-21. Hentet 2009-10-17.
 39. ^ Germain, David (2010-01-11). "2010 films: Iron Man, Shrek, Toy Story, Harry Potter, Twilight gang return". The Canadian Press. Arkiveret fra originalen 12. januar 2010. Hentet 2010-01-30.
 40. ^ a b Wood, Mikael (2009-09-23). "Live review: Miley Cyrus' 'Wonder World' concert at Staples Center". Los Angeles Times. Tribune Company. Hentet 2009-09-23.
 41. ^ Montgomery, James (2009-09-17). "Miley Cyrus On Her Film 'Last Song': 'Art Really Does Imitate Life'". MTV News. MTV. Hentet 2009-09-17.
 42. ^ a b Conn, Leslie (2009-05-19). "Casting for Miley Cyrus movie under way". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 22. maj 2009. Hentet 2009-07-18.
 43. ^ Silverman, Stephen M. (2009-06-19). "Kelly Preston Back to Work – with Miley Cyrus". People. Time Inc. Arkiveret fra originalen 19. oktober 2012. Hentet 2009-07-08.
 44. ^ Barnett, Adam (2009). "Robert Adam Barnett". Adam-Barnett.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 7. juli 2011.
 45. ^ a b Hotz, Amy (2009-05-22). "Film Incentive Bills Aim to Keep Crews in State". The Star News. New York Times Company. Arkiveret fra originalen 16. marts 2010. Hentet 2010-03-15.
 46. ^ a b c d e f g Cox, Jonathon B. (2009-06-09). "When N.C. couldn't sweeten deal, the Mouse walked". The News & Observer. The McClatchy Company. Arkiveret fra originalen 30. januar 2010. Hentet 2009-12-23.
 47. ^ Robertson, Gary D. (2009-08-27). "NC governor Signs Film Credit Bill from Lawmakers". Yahoo! Finance. Associated Press. Hentet 2009-08-27.
 48. ^ Waggoner, Martha (2009-04-01). "Miley Cyrus to Make a New Movie... But Where?". USA Today. Associated Press. Hentet 2009-08-09.
 49. ^ a b c d e f g Conn, Lesley (2009-06-07). "Tybee Gets Set for Filming of Miley Movie". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 30. januar 2010. Hentet 2009-08-04.
 50. ^ a b c d Bynum, Russ (2009-06-08). "Miley Cyrus Movie Starts Filming in Ga. Next Week". ABC News. Associated Press. Hentet 2009-08-09.  (Webside ikke længere tilgængelig)
 51. ^ Logana, Don (2009-08-06). "No Sign of Miley Yet". WTOC-TV. Raycom Media. Arkiveret fra originalen 27. september 2011. Hentet 2009-08-13.
 52. ^ Logana, Don (2009-04-10). "Miley Cyrus Disney movie to be filmed in Savannah". WTOC-TV. Raycom Media. Hentet 2009-07-08.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 53. ^ a b Gutschke, Laura (2009-07-18). "Production Designer Nelson Coates has a long list of Hollywood Credits". Abilene Reporter-News. The E.W. Scripps Company. Arkiveret fra originalen 17. november 2011. Hentet 2009-08-24.
 54. ^ a b Ruberti, Melanie (2009-10-06). "Tybee residents and businesses prepare for Hollywood". WTOC-TV. Tybee Island, Georigia: Raycom Media. Hentet 2009-06-20.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 55. ^ a b Hempel, Randi (2009-06-11). "Owner of Miley Cyrus Movie House Talks to News 3". WSAV-TV. Media General. Arkiveret fra originalen 14. juni 2009. Hentet 2009-07-18.
 56. ^ a b c Wittish, Rich (2009-10-21). "Island Hopping: From movie fantasy to Tybee reality". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 25. august 2011. Hentet 2009-10-21.
 57. ^ a b Goldman, Emily (2009-07-04). "All smoke, no real fire in store for movie church". Savannah Morning News. Morris Communications. Hentet 2009-07-12.
 58. ^ Conn, Lesley (2010-01-06). "Tybee saves movie chapel". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 10. januar 2010. Hentet 2010-02-04.
 59. ^ a b Mach, Tuquyen (2009-06-08). "Filming for New Miley Cyrus Movie Starts Monday". WSAV-TV. Media General. Arkiveret fra originalen 13. juni 2009. Hentet 2009-06-18.
 60. ^ Malkin, Marc (2009-06-18). "Miley Cyrus: Who's That Boy She Was Kissing?". E!: Entertainment Television. Comcast. Hentet 2009-08-05.
 61. ^ Hempel, Randi (2009-06-29). "Miley Cyrus Movie: What Stays on Tybee?". WSAV-TV. Media General. Arkiveret fra originalen 5. januar 2013. Hentet 2009-08-09.
 62. ^ Logana, Don (2009-06-23). "Filming for Miley Cyrus movie wraps up on Tybee Island". WTOC-TV. Raycom Media. Arkiveret fra originalen 26. juni 2009. Hentet 2009-08-07.
 63. ^ Hempel, Randi (2009-06-15). "Miley Movie: Church Scenes & Tybee Island Firefighters". WSAV-TV. Media General. Arkiveret fra originalen 19. juli 2009.
 64. ^ "Miley Cyrus movie relocates to Georgia Tech's Savannah campus". Savannah Morning News. Morris Communications. 2009-07-17. Hentet 2009-08-07.
 65. ^ Ryan Seacrest, Miley Cyrus.. On Air with Ryan Seacrest. Los Angeles: On Air with Ryan Seacrest (radio). Begivenheden finder sted 2:11–3:22. 
 66. ^ a b Goldman, Emily (2009-07-16). "Local jazz band to perform in 'Last Song' wedding scene". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 25. juli 2009. Hentet 2009-08-06.
 67. ^ WTOC staff (2009-06-23). "Miley Cyrus filming closes Wormsloe and Ferguson Ave". WTOC-TV. Raycom Media. Arkiveret fra originalen 12. januar 2015. Hentet 2009-08-05.
 68. ^ Adams, Cate Mafera (2009-07-24). "Miley Movie Filming Moves to Wormsloe". Savannah Morning News. Morris Communications. Hentet 2009-08-05.
 69. ^ Savannah Spotted (2009-07-30). "Miley Cyrus is on Tybee". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 1. august 2009. Hentet 2009-08-10.
 70. ^ Savannah Morning News (2009-08-11). "Miley Moves to the Mainland". Savannah Morning News. Morris Communications. Arkiveret fra originalen 14. august 2009. Hentet 2009-08-11.
 71. ^ a b Miley Movie Films in Multiple Locations in Savannah. [News broadcast]. Savannah, Georgia: Raycom Media. Begivenheden finder sted 2:11–2:25. "Det var ikke meningen, at Miley skulle optræde i nogen af bilforretningsscenerne, men skulle i stedet ind i en kjolebutik og prøve en masse kjoler derinde. Castet og crewet blev i Tybee Island de tre næste dage."  (Webside ikke længere tilgængelig)
 72. ^ a b c Logana, Don (2009-08-14). "Miley Movie Wraps Up Filming on Tybee". WTOC-TV. Raycom Media. Hentet 2009-08-24.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 73. ^ Stoynoff, Natasha (2009-08-21). "Miley Cyrus Spotted Kissing Ausie Actor". People. Hentet 2009-08-24.
 74. ^ a b Eldredge, Richard (2009-08-19). "Behind-the-scenes on 'Song' as Cyrus Swims with Sharks". The Atlanta Journal-Constitution. Arkiveret fra originalen 21. august 2009. Hentet 2009-08-20.
 75. ^ a b Landers, Mary (2009-08-15). "Tybee Turtles Hatch". Savannah Morning News. Morris Communications. Hentet 2009-10-04.
 76. ^ Conant, Therese A. (august 2009). "Loggerhead Sea Turtle (Caretta Caretta) 2009 Status Review Under the U.S. Endangered Species Act". National Oceanic and Atmospheric Administration. Hentet 2009-08-24. {{cite web}}: Ukendt parameter |coauthors= ignoreret (|author= foreslået) (hjælp); line feed character i |coauthors= på position 54 (hjælp)
 77. ^ Beals, Hallock (2009-09-11). "Twitter / Hallock Beals: going to do ADR on the las..." (using WebCite). Twitter. Self-published. Arkiveret fra originalen 29. oktober 2009. Hentet 2009-09-17.
 78. ^ a b Chaikin, Carly (2009-09-18). "The Last Song" (using WebCite). CarlyChaikin.blogspot.com. Self-published. Arkiveret fra originalen 29. oktober 2009. Hentet 2009-09-17.
 79. ^ Shankman, Adam (2009-09-30). "Twitter / Adam Shankman: showing the cut of the las..." (using WebCite). Twitter. Self-published. Arkiveret fra originalen 29. oktober 2009. Hentet 2009-09-30.
 80. ^ "New Ratings Issued from the MPAA". Box Office Mojo. Internet Movie Database. Arkiveret fra originalen 28. oktober 2009. Hentet 2009-10-28.
 81. ^ Schreffler, Laura; Amanda Sidman (2009-07-03). "Rob Thomas making sweet music for Miley Cyrus' new movie". Daily News, New York. Arkiveret fra originalen 28. august 2009. Hentet 2009-07-09.
 82. ^ Josh Armstrong (2009-09-09). "Rob Thomas rocks Cradlesong". KnowTheArtist.com. Arkiveret fra originalen 1. august 2011. Hentet 2011-01-23.
 83. ^ D'Alessandro, Anthony (2010-01-07). "Disney Music Aids Films". Variety. Reed Business Information. Arkiveret fra originalen 3. december 2012. Hentet 2010-02-04.
 84. ^ a b "The Last Song: Various: MP3 Downloads". Amazon.com. Hentet 2010-05-21.
 85. ^ http://www.billboard.com/#/charts/billboard-200?begin=161&order=position
 86. ^ http://www.billboard.com/#/song/miley-cyrus/when-i-look-at-you/14106284
 87. ^ "Depp unveils 'Pirates 4' details at D23". Variety. Associated Press. 2009-09-11. Hentet 2009-09-12.
 88. ^ Harrington, Jim (2009-09-19). "Concert Review: Miley Cyrus Leaves Hannah Montana Behind at Oakland Show". Oakland Tribune. San Jose Mercury News. Hentet 2009-09-19.
 89. ^ Rich, Katie (2009-11-16). "First Images Of Miley Cyrus And Liam Hemsworth In The Last Song". Cinema Blend. Arkiveret fra originalen 11. oktober 2012. Hentet 2009-11-16.
 90. ^ ""The Last Song" Sweepstakes". Arkiveret fra originalen 27. maj 2012. Hentet 27. maj 2012.
 91. ^ a b ""The Last Song" Hits High Note at the Box Office". CBS News. 2010-04-02. Arkiveret fra originalen 31. januar 2011. Hentet 2010-05-21.
 92. ^ "WebCite query result". Arkiveret fra originalen 2. april 2010. Hentet 2. april 2010. {{cite web}}: Cite bruger generisk titel (hjælp)
 93. ^ "'Last Song' Opens Solidly on Wednesday". Box Office Mojo. 2010-04-01. Hentet 2010-05-21.
 94. ^ "The Last Song (2010)". Box Office Mojo. 2010-03-31. Hentet 2010-05-21.
 95. ^ a b "Last Song (2010)". Rotten Tomatoes. Flixster. Hentet 2010-05-20.
 96. ^ "Last Song (2010)". Rotten Tomatoes. Flixster. Hentet 2010-05-20.
 97. ^ "The Last Song". Metacritic. CBS Interactive.
 98. ^ LaSalle, Mick (2010-03-31). "Movie review: One-note actress in 'Last Song'". Sfgate.com. Hentet 2010-05-21.
 99. ^ a b "Review: The Last Song". Montrealgazette.com. 2010-03-30. Hentet 2010-05-21.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 100. ^ By (2010-03-30). "The Last Song Review – Read Variety's Analysis Of The Movie The Last Song". Variety.com. Hentet 2010-05-21.
 101. ^ a b By A. O. Scott (2010-03-31). "Movie Review – The Last Song – Summer Love, a Sea of Trouble". The New York Times. Hentet 2010-05-21.
 102. ^ http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100330/REVIEWS/100339997/1023 Arkiveret 11. marts 2013 hos Wayback Machine 2.5/4 stjerner
 103. ^ Michael Phillips Movie critic 8:41 a.m. CDT, March 30, 2010 (2010-03-30). "Last Song movie review: 2 stars for The Last Song". chicagotribune.com. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 2010-05-21.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
 104. ^ "AP ENTERTAINMENT NEWSLatest Breaking News & Headlines from the Associated Press". Nola.com. 2009-10-30. Hentet 2010-05-21.
 105. ^ Touchstone Pictures. "'The Last Song' review: It's Young Love Inc., and hard to buy | – Movies with Stephen Whitty". NJ.com. Hentet 2010-05-21.
 106. ^ "Movie review: Nicholas Sparks' 'The Last Song' is out of tune". Deseret News. 2010-03-30. Hentet 2010-05-21.
 107. ^ Post your comment: Title (Optional) Your comments:. "'Last Song' puts a pouty face on Smiley Miley". StarTribune.com. Hentet 2010-05-21.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Ekstra punktum (link)

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikiquote har citater relateret til:
[[q:{{{1}}}|The Last Song (film)]].