The Little Matchgirl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler filmen fra 2006. For den animerede kortfilm fra 1937, se The Little Match Girl.
The Little Matchgirl
Overblik
Genre Animationsfilm
Instrueret af Roger Allers
Produceret af Don Hahn
Baker Bloodworth
Walt Disney Feature Animation
Manuskript af Roger Allers
Kevin L. Harkey
Ed Gombert
Mark Walton
Ralph Zondag
Baseret på Den lille Pige med SvovlstikkerneRediger på Wikidata
Musik af Alexander Borodin
Klip Jessica Ambinder Rojas
Distributør Walt Disney Pictures
Udgivelsesdato 7. september 2006
Længde 7 min
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDbRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

The Little Matchgirl er en amerikansk animeret kortfilm af Roger Allers fra 2006. Filmen er baseret på eventyret om Den lille pige med svovlstikkerne af H.C. Andersen.

Handling[redigér | redigér wikikode]

I de sneklædte gader i en russisk by byder en en lille pige tændstikker til salg. De forbipasserende ignorerer pigen, og da hun stiller sig op på soklen til en gadelampe for at få opmærksomhed, bliver hun sat tilbage på jorden. Pigen trækker sig tilbage til en baggård. Hun fryser, mangler ordentlige sko, og vælger defor efter lidt tøven at antænde en af tændstikkerne for at få lidt varme. I skæret fra ilden fremkommer en kamin som hun varmer sig ved, men pludselig slukker tændstikken og synet forsvinder. Den anden tændstik leder hende til et veldækket bord, den tredje ændrer bringer hende ind i en fantasi med en kanetur, der ender ved en statelig villa. En godmodig gammel dame åbner døren og ser glad på pigen. Da tændstikken er ved at brænde ud og synet dermed vil forsvinde, antænder pigen alle sine resterende tre tændstikker. Hermed fortsætter fantasien og den bedstemorlignende kvinde omfavner pigen og en dør åbnes og afslører et velsmykket juletræ. Lysene på træet forvandles til stjerner på himlen. I sneen ligger den frosne pige. Ånden fra den gamle kvinde dukker frem og tager pigens ånd med.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

The Little Matchgirl var oprindeligt planlagt som en scene i Fantasia 2006. Filmen, der var planlagt til at efterfølge Fantasia 2000, blev dog aldrig realiseret. I stedet blev scenen omdannet til en særskilt kortfilm. The Little Matchgirl kombinerer traditionel animation med computer-animerede elementer. Filmen havde premiere på Festival d’Animation Annecy den 5. Juni 2006 og blev efterfølgende udgivet på DVD på specialudgaven af Den lille Havfrue i 2006.

Filmmusikken i The Little Matchgirl er fra Alexander Borodins Nocturne ra Anden Strygekvartet i D-Dur, Opus 55.

Priser og nomineringer[redigér | redigér wikikode]

The Little Matchgirl blev nomineret i 2007 til en oscar i kategorien bedste animerede kortfilm, men tabte til filmen The Danish Poet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]