The Matrix

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
The Matrix
Overblik
Genre Post-apokalyptisk film,
cyberpunk,
Film noir,
actionfilm,
dystopisk film med flere Rediger på Wikidata
Instrueret af Lilly Wachowski
Lana Wachowski
Manuskript af Lilly Wachowski
Lana Wachowski
Medvirkende Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Hugo Weaving
Fotografering Bill Pope
Klip Zach Staenberg Rediger på Wikidata
Filmmusik The Matrix – Original Motion Picture Score Rediger på Wikidata
Musik af Don Davis
Produceret af Joel Silver
Distributør InterCom,
Warner Bros.,
HBO Max,
Netflix Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 31. marts 1999 (USA)
8. april 1999 (AU)
7. maj 1999 (DK)
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 136 min.
Oprindelsesland USA
Australien
Sprog Engelsk
Budget $63 mio.[1]
Indtjening $463,5 mio.[1]
Fortsættes i The Matrix Reloaded
DVD Ja; 2. december 1999
Nomineringer og priser
Saturn Award for Best Science Fiction Film,
Saturn Award for Best Director,
Oscar for bedste klipning,
Oscar for bedste visuelle effekter,
Oscar for bedste lydredigering,
BAFTA-prisen for bedste lys,
BAFTA-prisen for bedste visuelle effekter,
Oscaruddeling for bedste lyd Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
The Matrix' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

The Matrix er en australsk-amerikansk film fra 1999, skrevet og instrueret af søskendeparret Lana og Lilly Wachowski. Filmen har et filosofisk inspireret scenarie (se hjerne i et kar-hypotesen). Filmen udnytter en blanding af religiøse trosretninger, deriblandt kristendom, buddhisme samt andre, der tilsammen udgør en moderne frelsesberetning[2]. Filmen er bygget op omkring teorien om simulacra-virkelighed (simulacrum). Blandt de medvirkende kan nævnes Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss og Hugo Weaving. Der findes udover den første film to andre i serien; The Matrix Reloaded og The Matrix Revolutions, begge fra 2003. Reloaded har en åben slutning, som der så logisk nok følges op på i Revolutions. Matrix universet bliver også brugt i spin-off projektet The Animatrix. Der har desuden været snak om en efterfølger med det midlertidige navn: Matrix 4 3D[3].

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Historien foregår i det 22. århundrede hvor verdenen slet ikke ser ud som folk tror. Det er i realiteten en computergenereret verden der styres af maskinerne. Men en lille oprørsgruppe har tænkt sig at afsløre dette virtual reality komplot.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Symbolik i Matrix[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: The Matrix (franchise).

Persongalleriet[redigér | rediger kildetekst]

Thomas A. Anderson Thomas er ifølge bibelen ham der tvivler. Anderson er sammensat af det græske ord andros, som betyder mand eller menneske, og son som i navne sammenhæng betyder søn af. Hvis man kommer Neo's hacker-alias (Neo) foran kan det læses som "den nye menneskesøn." Efternavnet Anderson kan være også en hilsen til science fiction-forfatteren Poul Anderson.

Neo – Thomas A. Andersons hackernavn; et anagram for One og Eon. Neo = ny, eon = tidsalder, one = ene/den udvalgte. Tilsammen kan dette udformes til "Den Nye Tidsalder" eller "Den Udvalgtes Nye Tidsalder"

Morpheus – spillet af Laurence Fishburne; Morfeus, den græske gud, var drømmenes gud. – I bibelsk forstand minder han om disciplen Peter og Johannes Døberen. Ham der fik en åbenbaring, en gud. Navnet kan også stamme fra det græske ord Metamorfose der betyder forvandling, da han jo er den der viser Neo sandheden, og forandrer hans syn på verden.

Trinity – spillet af Carrie-Anne Moss; betyder treenighed, hun kan sammenlignes med Maria Magdalene og med Helligånden idet hun er den som leder Thomas på vej.

Cypher – spillet af Joe Pantoliano; er Judas, forrædderen, Lucifer eller Satan. Dette er godt illustreret med det symbolske skæg.

Agent Smith – spillet af Hugo Weaving; han er stereotypen, han kan bevæge sig gennem Matrix ubemærket. Navnet Smith svarer i USA til det samme som at hedde Jensen i Danmark, et mere end normalt navn, hvilket bygger videre på at han kan sætte sig ind i en mængde og være ubemærket.

Stednavne og andet[redigér | rediger kildetekst]

Nebuchadnezzar – deres "skib"; er navnet på en babylonsk konge, der indtog Jerusalem og drev jøderne i eksil; også kendt som Nebuchadnezzar II.

Zion – i filmen menneskets sidste by; "Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord forsvandt, og havet findes ikke mere." – Johannes' Åbenbaring Kapitel 21.

Matrix – selve ordet betyder oprindelse, livmoder = det sted man stammer fra. Det at leve i livmoderen svarer til at være beskyttet i en skal og/eller uvidende.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "The Matrix (1999)". Box Office Mojo. Hentet 11. februar 2015.
  2. ^ Rune Engelbreth Larsen: Matrix og ulydighedens evangelium (2004), ISBN 87-91299-12-8
  3. ^ Keanu Reeves Reveals Details About MATRIX 4 3D, BILL & TED 3 & HOOD – News – GeekTyrant

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikiquote har citater relateret til:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film
AustralskeSpire
Denne artikel om australske film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film