The Mousetrap

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
The Mousetrap på St. Martin's Theatre, i Londons West End 2002

The Mousetrap er et engelsk teaterstykke skrevet af Agatha Christie. Det har verdensrekorden som det teaterstykke, som er blevet spillet i den længst sammenhængende tid. Stykket havde premiere på Theatre Royal i Nottingham den 6. oktober 1952 og kom til New Ambassadors Theatre i London den 25. november samme år, hvor det blev spillet til og med lørdag den 23. marts 1974. Det efterfølgende mandag blev den flyttet til nabo-teatret St Martin's Theatre hvor det går endnu. The Mousetrap er blevet spillet kontinuerligt siden premieren for 60 år siden og er nu (september 2017) oppe på over 27.000 forestillinger. Stykket er et morddrama, kendt for sin overraskende slutning.

Historie[redigér | redigér wikikode]

The Mousetrap var oprindeligt et kort radiostykke med navnet Tre blinde mus ( Three Blind Mice), som sendtes den 30. maj 1947 og byggede på en virkelig hændelse. Agatha Christie omarbejdede sit radiostykke til en novelle med det samme navn, men forlangte at novellen ikke skulle publiceres så længe teaterstykket blev spillet. Novellen er fortsat ikke blevet publiceret i Storbritannien, men blev udgivet i USA i 1950 og er også blevet publiceret i Sverige (Det Bästas Bokval, i 1965). Stykkets manuskript findes dog udgivet også i Storbritannien.

Teaterstykket kunne ikke have navnet "Three Blind Mice" eftersom der allerede fandtes et stykke med dette navn fra før Anden Verdenskrig. Forslaget om at omdøbe stykket til "The Mousetrap" kom fra Agatha Christies svigersøn Anthony Hicks. I Shakespeares stykke Hamlet, svarer prins Hamlet "The Mousetrap" når Claudius spørger efter navnet på det stykke, hoffet lige har set.

I spillekontrakten for The Mousetrap står at stykket kun bliver spillet en gang per år uden for Londons West End, og at The Mousetrap ikke må blive filmatiseret før tidligt seks måneder efter at stykket har sluttet med at blive spillet i West End.

Handling[redigér | redigér wikikode]

The Mousetrap handler om et ungt par, Mollie og Giles Ralston, som har åbnet et hotel i herregården Monkswell. De er sneet inde sammen med fire gæster og en forbipasserende rejsende som er kørt fast i sneen. Kriminalassistent Trotter kommer til hotellet for at advare, fordi man mener at en morder kan være på vej til hotellet. Da en af gæsterne - Mrs Boyle - bliver myrdet, indser alle at morderen allerede er der. Hvem som helst kan være skyldig.

For at bevare overraskelsesmomentet bedes publikummet efter stykkets slutning ikke at afsløre morderens identitet. Wikipedia er blevet kritiseret for i sit engelsksprogede opslag at afsløre løsningen.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Wikipedia springs 'Mousetrap' ending Bignell , Paul ; Matthew Bell, i The Independent (17. september 2010).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]