Thomas Telford

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
ThomasTelford.jpg

Thomas Telford (9. august 17572. september 1834) var en skotsk arkitekt og ingeniør, især kendt for sine veje, broer og kanalprojekter i Storbritannien. Han har bl.a. designet gadenettet i Tobermory på en Mull.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Telford blev født i Westerkirk i Skotland. Som 14-årig blev han accepteret som en lærling hos en stenhugger, og en af hans tidligste værker kan ses på broen over floden Esk i Langholm på grænsen mellem Skotland og England. Han arbejdede i Edinburgh et stykke tid. I 1782 flyttede han til London, hvor han mødte arkitekterne Robert Adam og Sir William Chambers. Han var involveret i opbygningen af tilføjelser til Somerset House. To år senere fik han et job på værftet i Portsmouth, og selv om han var for det meste selvlært var han ansvarlig for alle aspekter af de store projekter.

I 1787 skaffede hans velhavende mæcen William Pulteney en offentlige stilling som landmåler i Shropshire. Udtrykket »ingeniør« var stadig nyt og uklart og Telford etableret sig derfor som arkitekt. Blandt de projekter, han arbejdede på renovering af Shrewsbury Slot, fængslet i Shrewsbury, St. Mary Magdalene Kirke i Bridgnorth og en anden kirke i Madeley.

Som grevskabets landmåler var Telford også ansvarlig for broer. I 1790 tegnede han en bro til London – Holyhead-vejen over Severn ved Montford. Dette var den første af omkring 40 broer han byggede i Shropshire. Hans første jernbro var broen ved Buildwas, som var stærkt inspireret af verdens første jernbro over Ironbridge Gorge. Telford Broen var 10 m bred, og vejede kun halvt så meget.

Se også[redigér | redigér wikikode]