Thorbjørn Berntsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thorbjørn Berntsen
Personlige detaljer
Født 13. april 1935 (89 år)
Aker Kommune, Norge
Politisk parti Arbeiderpartiet
Links
(norsk) Biografi på stortinget.no
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Thorbjørn Berntsen (født 13. april 1935 i Skillebekk, Øvre Grorud i Oslo) er en tidligere norsk politiker og minister for Arbeiderpartiet (Ap). Han arbejdede som skibsrørlægger på Nylands Verksted og som oplysningssekretær i fagbevægelsen.

Berntsen var Miljøminister 19901997, og blev i sin tid kendt som modstander af det britiske anlæg Sellafield. Det vagte international opsigt da han kaldte sin britiske kollega John Gummer en "drittsekk" i forbindelse med et skænderi om syreregn og Sellafield-anlægget. Berntsen kom med karakteristikken på norsk, men udtalelsen ble af engelske aviser oversat som "John Gummer is the biggest shitbag I have ever met".

Han var stortingsrepræsentant fra 1977 til 1997, men mødte allerede som supleant i 1971. Han blev næstformand i Ap i 1989.

Før politikken arbejdede Berntsen som skibsrørlægger i Nylands verksted i 1951-1966, og er en af få centrale Ap-politikere i nyere tid som har en baggrund som industriarbejder.

Berntsen har også været hovedmanden bag den arbejdsmiljølov Norge har i dag. På baggrund af dette har han i Norge fået titlen "arbejdsmiljølovens far".

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

NorskSpire
Denne artikel om en norsk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker