Thorsø Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Thorsø Kirke
Thorsø Kirke2.JPG
Thorsø Kirke set fra nordøst
Generelt
Opført romansk tid
Geografi
Adresse Kirkegade 9, 8881 Thorsø
Sogn Thorsø Sogn
Pastorat Vejerslev-Aidt-Thorsø-Hvorslev-Gerning-Vellev-Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev Pastorat
Provsti Favrskov Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Favrskov Kommune
Eksterne henvisninger
www.vejerslev-aidt-thorso.dk
Oversigtskort

Thorsø Kirke ligger i Thorsø Sogn i det tidligere Houlbjerg Herred, Viborg Amt, Århus Stift, nu Region Midtjylland. Apsis, kor og skib er opført i romansk tid frådsten og al, men ved en noget hårdhændet restaurering i 1867 er store dele af det oprindelige bygningsmateriale blevet erstattet med mursten. Apsis er delt i fem felter ved lisener, der bærer rundbuer, i midterfeltet ses et rundbuevindue. Begge de rundbuede døre er tilmurede men ses i murværket. I nordmuren har man genåbnet de rundbuede vinduer. Tårnet er opført i sengotisk tid men blev stærkt omdannet ved en restaurering i 1898.

Apsis har halvkuppelhvælv, kor og skib har fladt kassetteloft. Korbuen er overkalket og har en nyere dekorativ udsmykning med skriftsted. Altertavlen i bruskbarok dateres til omkring 1660, i storfeltet ses Nadveren med næsten fritstående figurer. Prædikestolens arkadefelter i to etager stammer fra en prædikestol fra slutningen af 1500-tallet, som blev gennemgribende ændret i midten af 1600-tallet, felternes malerier er formodentlig fra 1700-tallet.

Den romanske døbefont af granit har glat kumme med dobbelt tovstav på mundingsranden, den kapitælformede fod har lighed med portalen i Hørup Kirke.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]