Thule Air Base

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Nordbjerget er foreslået skrevet ind i denne artikel.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Thule Air Base

Air Force Space Command.png

Del af Air Force Space Command (AFSPC)
Aerial Picture Of Thule Air Base.jpg
Generel information
IATA THU
ICAO BGTL
Lufthavnstype Militær
Drives af United States Air Force
Sted Dundas (tidligere Knud Rasmussens handelsstation etableret 1910)
Højde i moh. 77 m / 251 ft
Webside http://www.thule.af.mil/
Landingsbaner
Retning Længde Overflade
Meter Fod
08T 3.048 10.000 [1] Asfalt
26T 3.048 10.000 [1] Asfalt
Douglas DC-8 lander på Thule Air Base
Sommer på Thule Air base

Thule Air Base (TAB) – (grønlandsk Pituffik) er en amerikansk militærbase med lufthavn i det nordvestlige Grønland.

Tidszone (GMT-4). Under 2. verdenskrig kendt som Bluie West Six.

Thule 1951, amerikanske skibe under operation Blue Jay

Basen blev i 1950'erne under den kolde krig opført som et tophemmeligt projekt under kodenavnet "Operation Blue Jay". I denne forbindelse blev områdets oprindelige grønlandske befolkning tvangsflyttet til Qaanaaq.

Gennem årene har basen desuden fungeret som radarstation. Dels i forbindelse med fredelige formål som meteorologi dels miltært som en del af de varselssystemer, der skulle kunne advare USA ved et eventuelt missilangreb.

Camp Century blev 1958 pågegyndt som en base under indlandsiden, ca. 200 km. øst for TAB. Camp Century var et forstadie på operation Iceworm.

I 1961 blev Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS) som det første anlæg sat i funktion under navnet (J-Site). Det skulle give varsling om affyring af ballistiske missiler. Oplysningerne blev videresendt til NORAD i Cheyenne Mountain i Colorado, USA, hvor man her skulle beslutte yderligere handling.

21. januar 1968 styrtede et amerikansk B-52 bombefly ned på isen i North Star Bay i nærheden af Thule Air Base. Straks efter ulykken blev det bekendtgjort, at flyet medbragte kernevåben, hvilket udløste en efterfølgende debat om den danske atomvåbenpolitik. Thule Air Base var en nødlandingsplads for alle fly i det artiske område.

De danskere, der i 1970'erne kom til Thule Air Base (TAB), fløj med SAS i flyet Douglas DC-8.

I 1980'erne iværksatte man udskiftninger af de efterhånden gamle radaranlæg og lod dem erstatte af nogle nyere og mere moderne. Og 2006 foretager man en ny modernisering, der forventes at vare ca. fire år.

På Nordbjerget var der en kraftig lavfrekvent radiosender AN/FRT-4, der skulle anvendes til langtrækkende kommunikation med f.eks. ubåde eller alarmering af canadiske væbnede styrker på f.eks CFS Alert. Senderen var tilsluttet en 1241ft/378,25m lodret antenne isoleret fra jorden (Globecom Tower), via et helix house. Den er i dag ikke længere i anvendelse og fjernet foråret 1992 ved sprængning.

På Nordbjerget og Sydbjerget fandtes i sin tid "Scope Control" senere "Scope Signal III", det var avancerede HF SSB sendere og modtagere til kommunikation med B-52 flyene i de arktiske områder. Udstyret er nu flyttet til KeflavikIsland.

På TAB er nogen af verdens højeste vindhastigheder målt til 333 km/t vinteren 1971/1972 og temperaturen kan nå ned på -40 grader, laveste temperatur målt er -65 grader celsius.[2] Det er livsfarligt ikke at følge reglerne. De kaldes for faser og er en blanding af vindhastighed/temperatur (Kuldeindeks) og sigtbarhed. Der er fase Alfa, Bravo, Charlie og Delta (Førhen kendt som Alert, I, II og III).

Den Dansk/Grønlandske virksomhed Greenland Contractors står for den daglige civile drift af Thule Air Base i Grønland.

Før i tiden var det Danish Arctic Contractors (DAC) der stod for driften både på Thule Air Base og Sondrestrom Air Base der nu er lukket.

På Thule Air Base findes den danske radiostation 5OZ20 der sender på 97,1 MHz. Det er verdens nordligste FM Stereo radiostation, oprettet 1965 og stadig aktiv.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 76° 31′ 53″ N, 68° 42′ 12″ V