Tiamat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tiamat (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Tiamat)
MArduk kæmåer mod kaosmonstret Tiamat

I babylonisk mytologi (og nok også i sumerisk mytologi selv om alle de bevarede tekster er senere), er Tiamat havet, personificeret som en gudinde[1] og en monstrøs inkarnation af primordalt kaos. [2]

I Enuma Elish, det babylonske epos af skabelsen, har Tiamat født den første generation guder; senere bekriger hun dem, men splittes i to af stormguden Marduk, som skaber himlen og jorden af hendes krop. Hun var kendt som Thalattē (en variant af thalassa, et græsk ord for "hav") i det hellenistiske babyloniske Berossus' første bind af en verdenshistorie, og nogle akkadiske afskrifter af Enûma Elish erstattede det almindelige ord for "hav" med Tiamat, så tæt var associationen. [3]

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jacobsen, Thorkild. "The Battle between Marduk and Tiamat", Journal of the American Oriental Society, 88.1 (January-March 1968), pp 104-108.
  2. ^ Stephanie Dalley, Myths from Mesopotamia (Oxford University Press, 1987), p. 329.
  3. ^ Jacobsen, Thorkild. "The Battle between Marduk and Tiamat", Journal of the American Oriental Society, 88.1 (January-March 1968), pp 105.