Tibetansk kirsebær

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tibetansk kirsebær
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Prunus (Kirsebær)
Art P. serrula
Hjælp til læsning af taksobokse

Tibetansk kirsebær (Prunus serrula) er et lille, løvfældende træ eller en stor busk med en tætgrenet, uregelmæssig og rundagtig krone. Hovedgrenene er tragtformet oprette.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Barken er først fint håret med en rødlig lysside og en grøn skyggeside. Senere bliver den skinnende mahognibrun (rødbrun) med lyse, tværgående bånd af barkporer. Gamle stammer kan få en grå, opsprækkende bark. Knopperne er spredtstillede, tiltrykte og ægformede, spidse og brune.

Bladene er smalt elliptiske med fint savtakket rand og lang spids. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn med en kraftig, hvidlig midterribbe. Blomstringen sker i maj, hvor blomsterne findes siddende 2-3 sammen på kortskud. De enkelte blomster er regelmæssige og 5-tallige med hvide kronblade. Frugterne er røde, ovale stenfrugter [1].

Rodnettet er hjerteformet med kraftige hovedrødder. Planten forhandles dog næsten altid podetfuglekirsebær, hvis rodnet den overtager.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 8 x 6 m (30 x 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Planten har sin naturlige udbredelse i det vestlige Kina, inklusive Sichuan og Tibet, hvor den findes på græsskråninger, i skovklædte kløfter og i skovbryn i 1.200-4.000 m højde[2]. Her findes den sammen med bl.a. kinesisk etageprimula, kongelilje, papirbarkløn, Rhododendron williamsianum og sargentrøn[3]


Søsterprojekter med yderligere information:



Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Encyclopedia of Life: Prunus serrula (engelsk)
  2. ^ Flora of China: Prunus serrula (engelsk)
  3. ^ ontarioshadegardener.com: Daniel Hinkley: Book of the Month – Reviewed (engelsk)