Tide (transportselskab)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tide
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab Rediger på Wikidata
Brancher Søfart, kollektiv trafik, transport Rediger på Wikidata
Grundlagt 3. november 2006 Rediger på Wikidata
Hovedsæde Bergen, Norge Rediger på Wikidata
Organisation
Datterselskaber Tide Buss
Tide Reiser
Tide Bus Danmark Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporates no/912423921 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
En Tide-bus i Bergen.
For alternative betydninger, se Tide. (Se også artikler, som begynder med Tide)

Tide ASA er et norsk transportselskab, der blev dannet i november 2006 som en fusion af Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) og Gaia Trafikk. Gennem en yderligere fusion med Det Stavangerske Dampskibsselskap AS blev selskabet Norges største færge- og hurtigfærgerederi målt på antallet af fartøjer. Koncernen ledes af Dagfinn Neteland. Selskabet omsætter årligt for 2 mia. norske kroner, beskæftiger 3.500 ansatte og har hovedsæde i Bergen og Stavanger. DSD AS er hovedaktionær af Tide, DSD har hovedkontor i Stavanger.

Koncernstruktur[redigér | rediger kildetekst]

Koncernen er opdelt i tre datterselskaber: Tide Buss AS, der driver bybusser i Bergen og størstedelen af rutebilerne i Hordaland, Tide Sjø AS, som driver færger og hurtigfærger i det vestlige Norge og rejseselskabet Tide Reiser AS, der også driver hurtigbusser, lufthavnsbusser og feriebusser. De største ejere er Det Stavangerske Dampskibsselskap (75%) og Sparebanken Vest (10%). Tide AS er noteret på Oslo Børs.

Aktiviteter i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Fra 29. juni 2008 indtog Tide det danske marked, da selskabets licitation til at drive bybusserne i Odense for FynBus trådte i kraft. Licitationen løber til 2013.

Senere har Tide vundet licitation på en række bybusser på Fyn og regionalruter i Sydjylland.

Senest, i 2021, har TideBus vundet udbud for Nordjyllands Trafikselskab omfattende 295.000 køreplantimer årligt, fordel på 97 almindelige bybusser samt 13 nye PlusBusser, der skal sættes i drift fra 2023. Udbuddet omfatter foruden de i alt 110 busser også investering og drift af et nyt stort garageanlæg i Aalborg Øst, nær det nye Universitetshospital og AAU. Alle de nye busser SKAL være eldrevne, og må ikke være hybrider.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]