Tiendelade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kirkeladen i Mesinge, nu cafe
Tiendelade ved Örberga kyrka

En tiendelade eller kirkelade var en lade eller magasinbygning, der oftest lå ved landsbykirken til opbevaring af kirkens korn.

I 1100-tallet blev der i Danmark indført en kirkeskat, der blev kaldt tiende fordi den udgjorde en tiendedel af bøndernes afgrøder. Skatten skulle betales i naturalier, altså korn, så der var behov for et opbevaringssted. Tiende blev delt i tre dele: til biskoppen – efter reformationen til Kronen – til præsten og til kirken. Bispetiende skulle leveres i bispebyen, præstetiende i præstegårdens lade, og kirketiende, der var grundlaget for kirkens drift og vedligeholdelse, blev opbevaret i kirkeladen. Det var også her kornet blev tærsket og delt i de tre dele.

Især under enevælden overdrog Kronen mange kirker og dermed også deres tiende-indtægter til lokale herremænd, som så skulle sørge for kirkernes drift og vedligeholdelse. Herremændene ville naturligvis have tiende-kornet afleveret i deres egen lade, så mange kirkelader blev overflødige og fik lov til at forfalde hvis de ikke overgik til andre formål som fx "hospital", altså en slags alderdomshjem.

Der er i Danmark bevaret flere tiendelader, f.eks. i Mesinge, Svallerup, Vigersted og Tranebjerg.

På Grønland findes ruinerne af en formodet tiendelade ved Gardar.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ArkitekturStub
Denne arkitekturartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.