Spring til indhold

Ildlandet

Koordinater: 54°S 70°V / 54°S 70°V / -54; -70
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Tierra del Fuego)
Ildlandet
Spansk navn Tierra del Fuego
Areal 47.992 km²
Befolkning
- tæthed
40002 (2005)
4 indb./km²
Højeste bjerg Monte Darwin 2.488 m
Hovedby by øst Ushuaia 64000 indb.
Hovedby vest Porvenir 4807 indb.
Ushuaia om foråret

Ildlandet (spansk: Tierra del Fuego) er en arkipelag (skærgård eller øgruppe) i den sydlige spids af Sydamerika med et areal på 73.753km². Ildlandet blev 1881 delt mellem Argentina og Chile. Ildlandet er adskilt fra det sydamerikanske fastland af Magellanstrædet.

Den nordøstlige del, Tierra del Fuego med 251.000 indbyggere (2006,) udgør ca. 1/3 af øgruppens areal og tilhører Argentina, og den sydvestlige del Región de Magallanes y de la Antártica Chilena med ca. 151.000 indbyggere udgør ca.2/3 af Ildlandet og tilhører Chile

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Den chilenske del er en fortsættelse af Andesbjergene og er bjergrigt med mange gletsjere. Højeste punkt er bjergkæden Cordillera Darwin, der med næsten 2.500 meter høje bjerge er den sydligste del af Andesbjergene. Den argentinske del af øerne er et forholdsvis fladt lavland med steppe. Den største ø hedder Isla Grande. Dertil kommer mange mindre øer, blandt andet Isla Hornes hvor Sydamerikas sydligste punkt Kap Horn ligger.

De mest kendte byer er den argentinske Ushuaia og den chilenske Porvenir.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Mellem 9800 f. kr. og 8280 f. kr. bosatte der sig for første gang jægergrupper fra det amerikanske fastland på øgruppen. Man antager, at ankomsten af disse Paläo-indianere skyldes, at der stadig var landfaste områder mellem fastlandet og øerne.

Ildlandet er navngivet af den portugisiske søfarer Ferdinand Magellan, der i oktober 1520 fra sit skib så lys fra bål på mange af øerne. Bålene var tændt af den indianske urbefolkning, som var jægere og samlere.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Klimadiagram Ushuaia

Ildlandets klima er meget fugtigt, men der vokser en del skov på øerne. De ofte voldsomme storme har gennem tiderne fået sømændene til at frygte farvandene omkring Ildlandet.

Ildlandet ligger i den kølig-tempererede zone med et maritimt klima på den sydligste del. Det lokale klima er karateriseret af store ændringer. I den vestlige del måles der nedbørsmængder på op til 6.000 mm/år, mens der i den østlige del af øgruppen kun måles ca. 250 mm/år. Nedbørsforskellene bevirker, at der både er regnskov og stepper.

Temperaturen viser kun små årstidsændringer og ligger i Ushuaia på omkring de 5,6 °C. Ildlandets gennemsnitlige årstemperatur er 4,4 °C, og den årlige nedbørsmængde er på 575 millimeter. Det kan sammenlignes med, at nedbørsmængden på den nordlige halvkugle om sommeren i juli er 74 millimeter) og i februar 28 millimeter.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

54°S 70°V / 54°S 70°V / -54; -70

Infoboks uden skabelon
Denne artikel har en infoboks dannet af en tabel eller tilsvarende.