Tigris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kort over Eufrat og Tigris i Irak

Tigris er en irakisk flod. Den er den østlige gren, der sammen med Eufrat definerer Mesopotamien (= Landet mellem floderne). Floden udspringer i Taurusbjergene i det østlige Tyrkiet. I modsætning til den langsomtflydende Eufrat har Tigris bratte banker, så vandet løber hurtigt, hvad der har skaffet den sit navn fra middelpersisk Tigra (= pilen).[1] Dette er bevaret i flodens arabiske navn Dijlah, der er arabisk for "pil". [2] Tigris betyder på kurdisk "den hurtige".

Floden er ca 1.900 km lang og løber sammen med Eufrat nær byen Al Qurna i det sydlige Irak. Derved dannes Shatt al-Arab, som udmunder i den Persiske Golf.

Både Bagdad, Tikrit, Mosul og Basra ligger ved bredden af Tigris. I Bibelen står der: I Eden udsprang en flod, der vandede haven. Udenfor delte den sig og blev til fire strømme. Den første hedder Pishon; den snor sig gennem hele landet Havila, hvor der er guld. Guldet i det land er fint; der er også bedellium og shoham-sten. Den anden flod hedder Gihon; den snor sig gennem hele landet Nubien. Den tredje flod hedder Tigris; den løber øst for Assur. Den fjerde flod er Eufrat.

Mosul-dæmningen, der ligger omkring 70 km nord for Mosul opdæmmer floden og genererer strøm til store dele af området.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Brewer, E. Cobham. Dictionary of Phrase & Fable: Tigris ~ [the Arrow]
  2. ^ "What are the Beneficial and harmful effects of the yearly flooding of the Tigris and Euphrates rivers? – Yahoo! Answers". Arkiveret fra originalen 20. november 2011. Hentet 3. januar 2011.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Irakisk geografiSpire
Denne artikel om irakisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 38°30′12″N 39°30′21″Ø / 38.5032°N 39.5058°Ø / 38.5032; 39.5058