Tilapia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Tilapia ?
Fresh tilapia.jpg
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (dyr)
Række: Chordata (rygstrengsdyr)
Underrække: Vertebrata
Overklasse: Osteichthyes (Benfisk)
Klasse: Actinopterygii (strålefinnede fisk)
Orden: Perciformes
Familie: Cichlidae (Ciclider)
Slægt: Oreochromis, Tilapia, Sarotherodon, Alcolapia
Videnskabeligt artsnavn
Oreochromis, Oreochromis,. Alcolapia
Global høst af tilapia i millioner tons. Kilde FAO, 1950–2009. Grøn er fra akvakultur og akvaponi - og brun er vildtfangst.[1]

Tilapia er et navn for en gruppe afrikanske fisk på flere hundreder arter fra familien ciclider, som avles meget i USA og Asien, både som spisefisk og som akvariefisk. De kommer oprindelig fra Afrika og de fleste er ferskvandsfisk.

I slutningen af 1970'erne regnedes alle "tilapier" til slægten Tilapia, siden da er de blevet inddelt i flere slægter efter deres opførsel - eksempler:

  • Slægten Tilapia omfatter bundlevende arter som yder yngelpleje. 40 arter, f.eks. Tilapia mariae, T. rendalli og T. zilli. Typeart er Tilapia sparrmanii, Smith, 1840.
  • Slægten Sarotherodon. Hannerne er mundrugere. 19 arter, f.eks. Sarotherodon galilaeus. Typeart er Sarotherodon melanotheron, Rüppell, 1852.
  • Slægten Oreochromis. Hunnerne er mundrugere. 47 arter, f.eks. Oreochromis niloticus (Niltilapia, kommercielt vigtig spisefisk, ofte avlet) og O. mossambicus (den gamle Tilapia mossambica). Typeart er Oreochromis hunteri, Günther, 1889. Denne gruppe omfatter de fleste tilapier som er akvariefisk.
  • Slægten Alcolapia. Lever i små, varme søer med meget alkalisk vand. Hunnerne er mundrugere. 4 arter: Alcolapia alcalicus, A. latilabris, A. ndalalani og typearten A. grahami, (Boulenger, 1912).

Tilapia-gruppen er stadig under taxonomisk omarbejdning, og visse inkonsekvenser eller forvirring omkring navngivningen af arterne forekommer i litteraturen; blandt andet kan man f.eks. komme til at se niltilapien Oreochromis niloticus benævnt som Tilapia nilotica.

Som mad[redigér | redigér wikikode]

Tilapia har yderst lave koncentrationer af kviksølv,[2] da tilapia er hurtigvoksende og kortlivede, og primært lever vegetarisk, så de ikke akkumulerer kviksølv, som det sker i kødspisende dyr.[3] Kødspisende tilapia kan akkumulere betydelige mængder kviksølv.[4]

Akvakultur og muligvis akvaponi producerede tilapia har kun lave niveauer af det gavnlige omega-3-fedtsyrer (en essentiel ernæring som er en vigtig grund til at diætister anbefaler fiskespisning) og et relativt højt indhold af omega-6-fedtsyre - omega-3:omega-6 forhold på 1:11, hvilket er meget mindre omega-3 end ønsket.[5] Rapporten foreslår at grunden er at opdrættet tilapia fodres med store mængder majs. Majs indeholder kortkædede omega-6-fedtsyrer, som opkoncentreres i fisken.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]