Tillægsord

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Tillægsord eller adjektiv er en ordklasse i mange sprog, der bruges til at beskrive substantiver (navneord), pronomener (stedord) eller proprier (egennavne). Eksempler på adjektiver er: Høj, stor, lang, gul og hurtig.

Adjektiver i dansk

dansk kan de fleste adjektiver bøjes i tre grader kaldet enten:

1. grad, 2. grad og 3. grad

eller

grundform, højere grad og højeste grad

eller

positiv, komparativ og superlativ

Derudover kan adjektiver bøjes i flertal/bestemt form, men i 2. grad ender de som regel på -e, og man kan derfor som regel ikke se forskel på 2. grad ental og 2. grad flertal. En undtagelse er fx små/lille hvor det hedder Den lille bil. og De små biler..

Adjektiver i 1. grad kan bøjes i intetkøn afhængigt af substantivet det beskriver fx En stor hund. og Et stort hus..

Adjektivernes bøjningsformer
Ental Flertal
Ubestemt Bestemt Ubestemt Bestemt
Fælleskøn Intetkøn
1. grad En høj kvinde Et højt ønske Den høje kvinde / Det høje ønske Nogle høje kvinder / Nogle høje ønsker De høje kvinder / De høje ønsker
2. grad En højere kvinde Et højere ønske Den højere kvinde / Det højere ønske Nogle højere kvinder / Nogle højere ønsker De højere kvinder / De højere ønsker
3. grad En højeste kvinde Et højeste ønske Den højeste kvinde / Det højeste ønske Nogle højeste ønsker De højeste kvinder

Bemærk, at mens komparativ oftest betegner en forstærkning af betydningen af positiv, kan komparativ dog også anvendes svækkende, f.eks. er en større by mindre end en stor by, og en yngre person kan være ældre end en ung person.

Adjektiver og adverbier

Adverbier der er afledt af adjektiver kan nemt forveksle med adjektiver, der står i ental intetkøn.[1] Her er et eksempel hvor adjektiv og det afledte adverbium er ens fordi substantivet er intetkøn:

  • Flyet flyver hurtigt.
  • Et hurtigt fly.

I første sætning er ordet "hurtigt" et adverbium fordi det beskriver verbet "at flyve". I anden sætning er ordet "hurtigt" adjektivet fordi det beskriver substantivet "fly" og samtidig er det bøjet i intetkøn fordi substantivet er intetkøn.

Tilsvarende eksempel hvor der er forskel fordi substantivet "bil" er fælleskøn:

  • Bilen kører hurtigt.
  • En hurtig bil.

Eksterne links

  • På den danske wiktionary kan man finde omtale af adjektiver på dansk.