Tilst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den gamle smedie i Tilst, nu værtshus.

Tilst er en forstad 7-10 km nordvest for Aarhus centrum med postnummer 8381, Tilst har omkring 8.000 indbyggere (2004).

Tilst blev indtil slutningen af 1900-tallet stavet og udtalt "Tiilst", altså med hørlig dobbeltvokal. Det oprindelige navn er Tislæst, af gudenavnet Tir og læst der er gammelt dansk ord for 'efterladenskab'. Landsbyen er kendt fra omkring 1200-tallet, og var tidligere en del af Tilst-Kasted Kommune. En del af gårdene tilhørte i slutningen af 1600-tallet Aarhus Domkapitel.

Der har været omkring 50 oltidsmindemærker i området omkring byen, men ingen er i dag bevarede.

I Tilst Sogn ligger Geding og Kasted Moser. Højeste punkt er Søndre Rakhøj på 84 meter.

De ældste dele af Tilst Kirke er fra 1200-tallet. Kirken fik tårn i 1500-tallet. Døbefonten af granit er fra kirkens ældste tid.

Byen var oprindelig en lille landsby med nogle få hundrede beboere og hovedby i Tilst-Kasted Sognekommune, men i 1968 startede en stor befolkningstilvækst i Tilst, da Aabyhøj Boligforening byggede boligområdet Langkærparken med godt 800 lejligheder. Byen fik da egen lille biograf (der senere er lukket) samt butikstorv med nærkøbsbutikker.

En lige så stor omvæltning skete fra 1970, da varehuset Bilka, dengang Danmarks største (og første), åbnede på åben mark ved hovedvejen Aarhus-Viborg lidt syd for Tilst. Varehuset var udelukkende baseret på kunder, der kom i bil. Området omkring Bilka er blevet til et megacenter med forretninger som JYSK, Elgiganten, Bauhaus, Toys "R" Us og flere banker. Også områdets posthus og Post Danmarks omdelingscenter er flyttet hertil i erhvervskvarteret Anelystparken. Området er generelt ved at vokse sig til en regulær bydel, også med McDonald's, 7-Eleven og kulturelle institutioner.

Panorama af megacenter i Tilst
PanoramaIdrætsforeningen Tst er central for byens foreningsliv.

Koordinater: 56° 11′ 26,62″ N, 10° 6′ 47,16″ Ø

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]