Titus Pomponius Atticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Titus Pomponius Atticus
Den Senere Romerske Republik
Født 110 f.v.t. Rediger på Wikidata
Antikkens Rom Rediger på Wikidata
Død 32 f.v.t. Rediger på Wikidata
Rom, Italien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Sult Rediger på Wikidata
Fædre Quintus Caecilius,
Titus Pomponius Rediger på Wikidata
Mor Caecilia Rediger på Wikidata
Søskende Pomponia Rediger på Wikidata
Ægtefælle Pilia (fra 56 f.v.t.) Rediger på Wikidata
Barn Pomponia Caecilia Attica Rediger på Wikidata
Familie Quintus Caecilius (adoptivfar) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forfatter, filosof, digter, annalist, bankier, oldtids romersk politker, oldromersk historiker Rediger på Wikidata
Bevægelse Epikurisme Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Ciceros epistler til Atticus. Bogen kan læses ved at klikke på billedet.

Titus Pomponius Atticus (født ca. 110 f.Kr., død ca. 32 f.Kr.) var en romersk eques ("ridder"), forretningsmand og patron. Han var en nær ven af den berømte retor, politiker og forfatter Marcus Tullius Cicero, som skrev mange breve til ham – disse breve blev allerede i Antikken samlet og udgivet i 16 bøger under titlen Epistulae ad Atticum ("Breve til Atticus"). Desuden tilegnede Cicero skriftet De amicitia ("Om venskab") til Atticus.

I år 85 f.Kr. flyttede Titus Pomponius pga. politiske uroligheder i Rom til Athen, hvor han boede i over 20 år, studerede græsk litteratur og epikuræisk filosofi og fungerede som pengeudlåner. Tilnavnet Atticus fik han, netop fordi han elskede Athen (som ligger i Attika) så højt.

Efter Atticus kom tilbage til Rom, afslog han flere gange at modtage politiske embeder, men udøvede alligevel indirekte indflydelse ved at støtte sine politiske venner. Han tilhørte optimaternes parti, som ønskede at bevare magten hos Senatet og var det mest konservative af de to politiske hovedgrupperinger (de andre var popularerne).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Den vigtigste kilde til Atticus' liv er hans ven Cornelius Nepos' biografi, der imidlertid er præget af et ønske om at fremstille Atticus i et særdeles fordelagtigt lys. Eksempelvis skriver Nepos, at da Atticus rejste fra Athen, samledes hele byens tårevædede befolkning for at tage afsked med ham. Det er tvivlsomt, om dette har hold i virkeligheden.

BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.