Titus Pomponius Atticus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Titus Pomponius Atticus
Romerske republik
Født 109 f.v.t.Rediger på Wikidata
Død 32 f.v.t.Rediger på Wikidata
RomRediger på Wikidata
Far Titus PomponiusRediger på Wikidata
Søskende PomponiaRediger på Wikidata
Ægtefælle PiliaRediger på Wikidata
Barn Pomponia Caecilia AtticaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Historiker, skribent, filosof, digter, annalist, bankier, politikerRediger på Wikidata
Bevægelse EpikurismeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Titus Pomponius Atticus (ca. 110 f.Kr. – ca. 32 f.Kr.) var en romersk eques ("ridder"), forretningsmand og patron. Han var en nær ven af den berømte retor, politiker og forfatter Marcus Tullius Cicero, som skrev mange breve til ham – disse breve blev allerede i Antikken samlet og udgivet i 16 bøger under titlen Epistulae ad Atticum ("Breve til Atticus"). Desuden tilegnede Cicero skriftet De amicitia ("Om venskab") til Atticus.

I år 85 f.Kr. flyttede Titus Pomponius pga. politiske uroligheder i Rom til Athen, hvor han boede i over 20 år, studerede græsk litteratur og epikuræisk filosofi og fungerede som pengeudlåner. Tilnavnet Atticus fik han, netop fordi han elskede Athen (som ligger i Attika) så højt.

Efter Atticus kom tilbage til Rom, afslog han flere gange at modtage politiske embeder, men udøvede alligevel indirekte indflydelse ved at støtte sine politiske venner. Han tilhørte optimaternes parti, som ønskede at bevare magten hos Senatet og var det mest konservative af de to politiske hovedgrupperinger (de andre var popularerne).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Den vigtigste kilde til Atticus' liv er hans ven Cornelius Nepos' biografi, der imidlertid er præget af et ønske om at fremstille Atticus i et særdeles fordelagtigt lys. Eksempelvis skriver Nepos, at da Atticus rejste fra Athen, samledes hele byens tårevædede befolkning for at tage afsked med ham. Det er tvivlsomt, om dette har hold i virkeligheden.

BiografiStub
Denne biografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.