Tjerkessere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tjerkessisk soldat uniformeret i papakha ("kosakklue") og tjerkeska, figursyet mandsfrakke med patronlommer, som fortsat bruges som traditionel mandsdragt i Kaukasus.
Tjerkessere omkring 1890. Manden i midten er formodentlig en osmannisk embedsmand.

Tjerkessere er en samlebetegnelse på flere folkeslag i det nordvestlige Kaukasien, da særlig nært beslægtede adygeer i Adygeja og kabardiner i Karatjajevo-Tjerkessien og Kabardino-Balkarien. Betegnelsen benyttes særskilt om adygeere, og på kabardinere, men det inkluderer også abkasere, heriblandt abazinere og ubycheene. Den sidste gruppe, ubycheene, er sprogligt set en uddød gruppe. Tjerkesserne udgør nu en lille minoritet af befolkningen i området, og den største koncentration findes i Adygeja.

Diaspora[redigér | rediger kildetekst]

Den tjerkessiske diaspora har eksisteret siden slutningen af 1800-talet, da mange muslimske tjerkessere emigrerede til det osmanniske rige efter den etniske udrensning af tjerkessere i Rusland, også kendt som folkemordet på tjerkessere.[1][2][3]

Tjerkessiske grupper findes i Tyrkiet (150.000 i 2009), Syrien (35.000 i 2009), Libanon, Iran, Irak, Jordan, Kosovo (indtil 1998 da de flyttede tilbage til Republikken Agydeja,[1] Egypten (tjerkesserne tjenestegjorde tidligere i mamelukkernes armeer), Israel (i Kfar Kama og Rihaniya siden 1880), samt i New York og New Jersey i USA.

Kendte tjerkessere[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]