Tobak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For rygetokak, se Tobaksvare
Tobak
Almindelig Tobak (Nicotiana tabacum).
Almindelig Tobak (Nicotiana tabacum).
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Solanales (Natskyggeordenen)
Familie Solanaceae (Natskyggefamilien)
Slægt Nicotiana
Hjælp til læsning af taksobokse

Tobak (Nicotiana) er en planteslægt med omkring 70 arter, udbredt i Australien, Polynesien og især i Sydamerika. Det er urter eller buske med store, spredte, hele blade. Blomsterne sidder i toppe med tragtformede eller fladkravede kroner. Planterne indeholder nikotin. Ordet "tobak" kommer fra guarani (Paraguay) eller taino-arawakisk (Haiti) og betyder 'tobakspibe', eller 'rulletobaksblade'. De tørrede blade af tobaksplanten laves til tobaksvarer.

Her nævnes kun de arter, som har betydning i Danmark.

Vækstforhold[redigér | rediger kildetekst]

Tobaksplanten er en plante, som kan gro mange steder. Den tåler både stærk varme og meget lidt nedbør. Det forklarer, at den kan gro i Afrika. Dyrkningen stiller heller ikke de store krav til jordbunden. Tobak trives dog bedst i det subtropiske og det tropiske klimabælte.

Dyrkningsforløbet[redigér | rediger kildetekst]

Tobaksfrøene plantes i overfladen af jorden. I starten af vækstforløbet kræver planterne ganske meget gødning, da de har det med at udpine jorden. Længere henne i vækstforløbet sulter man planten for næringsstoffet nitrogen for at opnå bedre smag. Når planterne har nået en bestemt højde, plantes de ud på markerne. Her gror de skud, som til sidst bliver til blade. Tobakshøst er arbejdskrævende, da de øverste og nederste blade ikke bliver modne på samme tid. Tit bliver tobakken høstet ved håndkraft, men man kan også bruge en ”tobakshøster”, som egentlig bare er en vogn, der bliver trukket efter en traktor.

Plante til produkt[redigér | rediger kildetekst]

Kort efter høsten hænges bladene til tørring i en ”tobakslade”. Der anvendes forskellige tørringsmetoder, eksempelvis ildtørring, røgtørring og lufttørring. Hver metode giver sin smag og aroma. Efter tørring lagres tobaksbladene og sorteres efter kvalitet, inden de sendes på tobaksauktion. Den rå tobak forarbejdes siden til cigaretter, cigarer og andre produkter.

Efterbehandling[redigér | rediger kildetekst]

Fælles for alle tobaksprodukter er deres indhold af stoffer, som ved indtagelse kan være farlige for mennesker, eksempelvis tjære og nikotin; Sidstnævnte er stærkt vanedannende.

Arter
Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: