Toivo Vadum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Toivo Vadum (født 4. januar 1974) er en tidligere dansk fodboldspiller, der siden november 2018 har været ansat som målmandstræner i den danske Superligaklub SønderjyskE. Inden var han i fem sæsoner målmandstræner i Vejle Boldklub.[1][2]

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

I den aktive karriere var Toivo Vadum målmand i en række fynske divisionsklubber som Næsby Boldklub, B 1909 og Svendborg fB. Særligt i Næsby Boldklub, havde han en karriere på ti år på 2. divisionsholdet, men han nåede også en kort afstikker til Svendborg fB i midten af nullerne og et kort ophold i B 1909. Som helt ung prøvetrænede han med divisionsholdet i Vejle Boldklub i 1994, men han fik ingen aftale med vejlenserne og spillede i stedet flere hundrede kampe i divisionerne for fynske klubber.

Trænerkarriere[redigér | rediger kildetekst]

Efter karrierestoppet i 2010, begyndte Toivo Vadum som målmandstræner. Han arbejdede med ungdomsmålmændene i Næsby Boldklub, men blev senere målmandstræner i B 1909. Det var i årstalsklubben, at Vejle Boldklub i sommeren 2013 hentede den dengang 39-årige Toivo Vadum til som målmandstræner for 1. divisionsholdet. Han fungerede i de følgende fem sæsoner som målmandstræner i VB under cheftrænerne Tonny Hermansen, Klebér Saarenpää, Steen Thychosen, Andreas Alm og Adolfo Sormani. I den sidste af sæsonerne, 2017-18, var Toivo Vadum ansat som fuldtids målmandstræner. I den sæson lukkede VB kun 24 mål ind i 33 kampe og rykkede direkte op i Superligaen med rækkens bedste defensiv. 13 clean sheet præsterede målmændene den sæson.

I Vejle Boldklub arbejdede han med målmændene Kristian Fæste, Morten Haastrup Jensen, Pavol Bajza, Michael Lansing og Thomas Hagelskjær. Ligesom han i perioder også havde ansvaret for træningen af klubbens målmænd på ungdomseliteholdene.

I november 2018 blev Toivo Vadum ansat i Superligaklubben SønderjyskE, hvor han tog over efter den mangeårige målmandstræner Kaj Stephansen. I første omgang på en kontrakt kalenderåret 2018 ud, men Toivo Vadum fik hurtigt forlænget til en længerevarende. I SønderjyskE har han ansvaret for målmændene Sebastian Mielitz, Nikola Mirkovic og Victor Smedsrud.

Træneruddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Toivo Vadum bestod i 2016 UEFA Goalkeeper Advanced Licens, der er den højeste målmandstræneruddannelse indenfor UEFA.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lars Christensen (14. juli 2017), VB fuldtidsansætter målmandstræner, Vejle Boldklub, arkiveret fra originalen 6. juli 2018, hentet 25. januar 2019
  2. ^ Chris Uldahl Pedersen (8. november 2018), SønderjyskE skifter ud i staben omkring holdet, JydskeVestkysten, hentet 25. januar 2019
FodboldSpire
Denne biografi om en dansk fodboldspiller er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi