Tokaj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tokaj
Tokaj Rediger på Wikidata
Tokajs byvåben Tokajs byflag
Coa Hungary Town Tokaj.svg Flag of Tokaj.svg
Tokajcivertanlegi1.jpg
Overblik
Land Ungarn Ungarn
Borgmester György Posta[1] Rediger på Wikidata
Postnr. 3910 Rediger på Wikidata
Telefonkode 47 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 3.850 (2021)[2] Rediger på Wikidata
 - Areal 28,2 km²
 - Befolkningstæthed 137 pr. km²
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid
UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.tokaj.hu
Oversigtskort

Tokaj (Ungarsk udtale: [ˈtokɒj]) er en historisk by i Borsod-Abaúj-Zemplén amt, det nordlige Ungarn, 54 kilometer fra amtets hovedstad Miskolc. Den er centrum af Tokaj-Hegyalja vindistriktet, hvor Tokaji-vinene produceres.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Tokaj Slot omkring 1664

Vindyrkningsområdet blev første gang nævnt under navnet Tokaj i 1067. Selve byen blev første gang nævnt i dokumenter i 1353. Dets første slot var en motte, som blev ødelagt under den mongolske invasion af Ungarn. I det 14. århundrede havde byen allerede et stenslot, der tilhørte Diósgyőr-ejendommen.

Efter 1450 var Tokaj Hunyadi-familiens ejendom, så efter Matthias Hunyadi blev konge, blev byen en kongelig ejendom. I 1526 efter at osmannerne erobrede Petervarad (nutidens Petrovaradin i Serbien), flyttede cisterciensere fra Petervarad og dens omgivelser til Tokaj og forbedrede vinfremstillingen i området i høj grad. I 1705 beordrede Frans II Rákóczi, at slottet skulle ødelægges.

Efter det østrig-ungarske kompromis i 1867 blomstrede byen, men da verdenskrigene kom, led den meget og mistede sin betydning og bystatus. Selv dens rolle i vinhandelen blev overtaget af Sátoraljaújhely.

Tokaj fik igen bystatus i 1986, og den begyndte at blomstre igen. Nu er byen en populær turistattraktion.

Tokaj vinområde[redigér | rediger kildetekst]

En flaske Tokaji Aszu

Tokaj vinregion er en historisk vinregion beliggende i det nordøstlige Ungarn og det sydøstlige Slovakiet. Det er et af de syv større vinområder i Ungarn (ungarsk: Tokaji borrégió). Hegyalja betyder "foden" på ungarsk, og dette var regionens oprindelige navn.

Regionen består af 28 navngivne landsbyer og 11.149 hektar klassificerede vinmarker, hvoraf anslået 5.500 i øjeblikket er tilplantet. Tokaj er blevet erklæret som verdensarv i 2002 under navnet Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape. Dens berømmelse gik dog længe forud for denne udpegning, fordi den er oprindelsen til Tokaji aszú-vinen, verdens ældste botrytiserede vin (vin påvirket af skimmelsvampen Botrytis cinerea).

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2021. január 1., Ungarns centrale statistikkontor (fra Wikidata).