Toke Trylle

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Toke Trylle
Barn Skjalm Hvide Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Toke Trylle var en sjællandsk stormand, der levede i det 11. århundrede (samt muligvis slutningen af det 10. århundrede). Hans fars navn angives som Slag eller Slau, men ellers vides intet sikkert om hans forfædre. Han er den ældste sikre stamfar til en navnkundig stormandsslægt, i eftertiden kendt som Hvideslægten, og han var den første mand i sin familie, der lod sig døbe.[1]

Teorier fremført i moderne tider gående ud på, at Toke Trylle kunne være søn af den danske høvding Pallig, ealdorman i Devonshire, eller måske ligefrem én og samme person som Palnatoke er kronologisk set så udfordrende (foruden at de ikke har nogen hold i en eneste kilde), at de i praksis må anses for umulige at indpasse i den kendte historieskrivning.

Kendte børn:

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Gavebogen: Liber donatorium monasterii sorensis - oversat af Svend Ranvig i: Sorøkrøniken, bind 2; Absalon og hans slægtninges genealogi, København, 1986 (s. 49)
  2. ^ Saxo Grammticus: Saxos Danmarkshistorie Arkiveret 11. februar 2012 hos Wayback Machine, 12. bog, kapitel 4, afsnit 1 (Webside ikke længere tilgængelig) (her i Peter Zeebergs oversættelse)

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Marianne Johansen og Helle Halding: Thi de var af stor slægt, om Hvideslægten og Kongemagt i Danmarks Højmiddelalder, Skippershoved Forlag, 2001