Spring til indhold

Tokipona

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Toki pona er et kunstsprog udviklet af canadieren Sonja Elen Kisa. Det blev offentliggjort på internettet for første gang i sommeren 2001. toki betyder "sprog" og pona betyder "god" på dette sprog, så toki pona betyder "godt sprog". Alle ord, bortset fra navne på steder eller mennesker, skrives med småt, selv når det er det første ord i en sætning.

Det er meningen, at det skal kunne udtrykke følelser og behov og simplificere tankegangen hos dem, der anvender det både som sjov og afstressning.

Sproget består af 17 bogstaver og har 118 ordrødder, der kombineres på forskellig vis til at danne de mest nødvendige begreber.

De eneste talord er wan, tu, mute – "en", "to", "mange" – hvilket viser sprogets begrænsning og idé, at det er beregnet til at kommunikere på enkel vis.

Teoretisk set kunne det anvendes som basalt sprog på udlandsrejser hvis alle kunne tale det, anvendbart til hotel, restaurant, taxa og butikker i kombination med skrevne tal, kort og kalendere, men det er ikke ment som et internationalt hjælpesprog, snarere dannet på baggrund af den taoistiske filosofi.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]