Tomatpuré

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tomatpuré i konservesdåse.
Tomatpuré på tube.

Definitionerne af tomatpuré varierer fra land til land. I Danmark findes tomatpuré også under navnet tomatpasta. I USA er tomatpuré oftest lavet af tomater, men kan også findes i krydret form (ketchup). Den afviger fra tomatsovs eller tomatpuré i konsistens og indhold; tomatpuré mangler generelt tilsætningsstofferne i tomatsauce.

I danske supermarkeder kan tomatpuré købes i 70 gram og 140 grams-konservesdåser. Førstnævnte koster omkring 3 DKK. I Sverige kan tomatpuré købes på tube, men koster næsten 20 SEK.

For at forberede tomatpuré, vaskes modne tomater – og blade og stilke fjernes. Nogle fjerner også skrællen. Frugtkødet bliver mæsket eller hakket til den ønskede konsistens.

Tomatpuré kan anvendes i supper, gryderetter og saucer. Den bliver sjældent anvendt af professionelle kokke, da den er mere kogt i smagen, end andre former for dåsetomater. Det er ikke et problem i langtidskogene gryderetter, men i hurtige saucer som en marinara sauce er det.

Tomatpuré har ca 14% faststofindhold. Lavere faststofindhold skyldes filtrering, højere indhold skyldes koncentration af produktet.

Tomatpuré omtales som det italienske navn, tomatpuré di pomodoro, når den er siet for at fjerne kerner og klumper. I den form bliver den solgt i flasker eller aseptisk emballage og er mest almindelig i Europa. I England er 'tomatpuré' normalt, hvad der i Amerika er koncentreret tomatpuré, mens tomatpuré er sigtede ubehandlede tomater.

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg