Tommerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Tommerup Stationsby.
Tommerup
Knarreborg
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Assens Kommune
Sogn: Tommerup Sogn
Postnr.: 5690 Tommerup
Demografi
Tommerup by: 1.598[1] (2018)
Kommunen: 41.328[1] (2018)
 - Areal: 512,00 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.assens.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°19′28″N 10°12′9″E / 55.32444°N 10.20250°Ø / 55.32444; 10.20250 Tommerup (også kaldet "Knarreborg") er en by på det centrale Fyn med 1.598 indbyggere (2018)[1], beliggende i Assens Kommune og under Region Syddanmark. Byen ligger i Tommerup Sogn. Den var tidligere hovedby i Tommerup Kommune.

Byen fik navnet "Knarreborg", efter en gård i byen, da Assensbanen skulle have en station i Tommerup. Da der allerede var en Tommerup Station i Tommerup Stationsby måtte de kalde stationen i Tommerup, Knarreborg Station. Knarreborg Brugsforening og Knarreborg Smedie er to andre forretninger der vidner om byens "nye" navn.

Tommerup Kirke
Der går skinnecykler fra Tommerup Stationsby gennem Tommerup.

Lidt sydøst for Tommerup, ved Brylle, befinder Danmarks højeste bygningskonstruktion sig. Det er den 321,3 meter høje tv-sendemast Tommerup-senderen.

I 2015 blev Tommeruppernes Lokalråd oprettet, og her begyndte et stærkere samarbejde mellem tvillingebyerne Tommerup By og Tommerup Stationsby.

I Tommerup findes der skole til 9. klasse, slagter, Super Brugs, Fakta og trælasthandlen Stark. Desuden findes specialbutikker som Tommerup Jagt & Fiskeri, Odense Hundesalon og Claus Mays Motorcykelcenter.

Der er gode fritidstilbud som KFUM-Spejderne i Tommerup. De blev Årets Ungdomsforening i 2015 under DUF, da de havde skabt Højfyns Friluftscenter i samarbejde med Tommerup Skole, kirken og Børnehuset Overmarksgården.

Sammen med Tommerup Stationsby deltager Tommerup Cultural Village of Europe der er et europæisk samarbejde, som går ud på, at mindre byer i fællesskab sætter fokus på, at de små samfund skal bevares, og ikke behandles som små sovebyer til de større byer.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
Assens våben Stub
Denne artikel om geografi i Assens Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi