Tommerup Stationsby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Tommerup.
Tommerup Stationsby
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Assens Kommune
Sogn: Broholm Sogn
Postnr.: 5690 Tommerup
Demografi
Tommerup St. by: 2.462[1] (2018)
Kommunen: 41.328[1] (2018)
 - Areal: 512,00 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.assens.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°20′58″N 10°10′58″Ø / 55.34944°N 10.18278°Ø / 55.34944; 10.18278 Tommerup Stationsby er en by på det centrale Fyn med 2.462 indbyggere (2018)[1], beliggende i Broholm Sogn. DSB's regionaltog på strækningen Odense-Fredericia stopper i byen. Stationsbyen ligger i Assens Kommune og hører til Region Syddanmark.

Legetøjskæden Build-A-Bears danske hovedkontor lå i Tommerup Stationsby, samt hovedkontoret for ungdomsudvekslingsorganistionen Youth for Understanding (YFU).

Historie[redigér | redigér wikikode]

Omkring 1870 omtales forholdene således: "Tommerup med Kirke, Præstegaard, Skole, Vand- og Veirmølle, Jernbanestation, Handelsetablissement, Garveri, Farveri".[2]

Omkring 1900 omtales forholdene således: "Tommerup med Kirke, Præstegd., Skole, Andelsmejeri (Karlskilde), Damp-, Vand- og Vejr-Mølle, Garveri, Farveri og flere handlende; 1/2 Mil N. V. for Byen Tommerup Jærnbane- og Telegrafstation ved den fynske Hovedbane og Udgangspunkt for Banen til Assens; ved Stationen et Forsamlingshus (opf. 1888), et Andelsmejeri (Tallerup), Gæstgiveri, flere Købmænd samt Pogeskole; 1/2 Fjerdingvej V. for Tommerup Kirke Knarreborg Station med nogle Huse, Kro og Amtsfattiggaard med Opdragelsesanstalt for forsømte Børn (opf. 1886, Plads for 160); i Nærheden af nævnte Station Missionshuset „Salem“ (opf. 1889)."[3]

Samfund og kultur[redigér | redigér wikikode]

De fleste indbyggere arbejder i de mere urbaniserede områder, men landbrug er også en del af området. Ydermere er byen indehaver af to teglværker, Lilleskov Teglværk og Tommerup Bygningskeramik. Lilleskov teglværk er dog nedlagt nu og bruges til museum primært. På Tommerup Bygningskeramik bliver der nu kun lavet keramiske produkter som f.eks. vaser. Der blev blandt andet lavet en 5 meter høj vase til verdensudstillingen i Sevilla i 1992 og en 2,8 meter høj vase til Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys bryllup.

I 2015 blev Tommeruppernes Lokalråd oprettet for at fremme udviklingen og samarbejdet mellem de to tvillingebyer. [4]

Tommerup Stationsby deltager sammen med Tommerup i Cultural Village of Europe der er et europæisk samarbejde, som går ud på, at mindre byer i fællesskab sætter fokus på, at de små samfund skal bevares, og ikke behandles som små sovebyer til de større byer.

Sport[redigér | redigér wikikode]

Tommerup Stationsby har flere forskellige idrætsinstutitioner:

Fantasy head facing northwest on Tallerup school sports gym
Lilleskov teglværk - Old brik work factory now a museum 
Skaterpark / flood water basin
  • Fin Form
  • SooBak - Tommerup Taekwondo[5]

Kunst og skulptur[redigér | redigér wikikode]

Main entrance to Fyrtårn Tommerup

Tommerup Stationsby har en del kunst, skulpturer og keramik i byrummet.

Mosaic art made by public school students at Tallerup School
Fantasy head facing northeast on Tallerup school sports gym
Fantasy head facing southeast on Tallerup school sports gym

Transport[redigér | redigér wikikode]

Tommerup station

Regionaltoget kører mange gange dagligt igennem Tommerup Station, ca. 1 gang i timen hver vej, dog ikke om natten. Den ene vej fører til Odense med forbindelse til København og Sjælland og den anden vej mod Middelfart og Fredericia med forbindelse til resten af Jylland. Forbindelsen til Odense tager 10 minutter og forbindelsen til Fredericia tager 35 minutter.

En busrute kører også igennem byen, dog ikke weekends og helligdage. Den er dog mest beregnet til skole- og gymnasieelever i området samt Glamsbjerg. Busruten er driftet af Fynbus og er rute 268P som kører mellem Søndersø og Haarby hver time, inden for skolernes åbningstid.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Turisme regnes ikke for en stor indtægt for lokalområdet, men én seværdigheds besøg synes at stige hvert år. Det er skinnecykler, idet Tommerup Stationsby er et af tre udlejningssteder. Ruten går fra Tommerup Station til Assens gennem Tommerup (også kaldes Knarreborg) og videre til Nårup, Glamsbjerg, Flemløse, Ebberup og til sidst altså Assens. (Ca. 30 km i alt). Skinnecyklerne kan lejes i Superbrugsen, der ligger tæt på stationen.

Skinnecykler ved Tommerup station

Lidt uden for Tommerup ligger Danmarks Fuglezoo - Frydenlund Fuglepark. Der er mange gode Bed & Breakfast i området, hvorfra man kan besøge store dele af Syddanmark.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Assens våbenStub
Denne artikel om geografi i Assens Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi