Tommestok

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tommestok; her ganske vist kun med centimeter angivet.

Tommestokken (arkaisk "lukkealen") er nok den almindeligste betegnelse for en sammenfoldelige målestok som den mange håndværkere går rundt med i tommestoklommen – den smalle og aflange lomme på højre side af buksebenet. Ordet hænger ved skønt der i vore dage ikke altid er tommer angivet på den – kun centimeter og millimeter. Forsøg på at kalde den noget andet er slået fejl og vil utvivlsomt gøre det lang tid fremover.

En tommestok er ikke noget helt præcist måleinstrument. Længden varierer på fabriksnye eksemplarer, og med alderen bliver de endnu mere unøjagtige; men til mål af ikke afgørende betydning – hvor tolerancen spænder fra få millimeter til flere centimeter er den god og gavnlig.

Nogle tommestokke er forsynet med tværstreger, så de kan foldes og give en retvinklet trekant, hvis man ikke har en fladvinkel eller en ansatsvinkel.

En enkelt fabrik (svenske Hultafors®) fremstiller en tommestok, kaldt Contact meter, der har centimeter-mål på "forsiden", hvilket betyder at stokkens andet og følgende led hviler helt udstrakt tæt på underlaget og centimeter-angivelserne læses retvendt, hvor der på traditionelle tommestokke gælder det samme forhold når tommerne vender opad.

Denne contact meter er vist ikke særlig udbredt – slet ikke blandt professionelle håndværkere, men kan måske være til hjælp for mindre fingersnilde hobbyfolk.

Andre målestokke[redigér | redigér wikikode]

Stangmålet er en specielt fremstillet målestok, stokkemål, der enten har den aktuelle længde, eller hvorpå forskellige længder er afsat, enten med streger eller indhak. Modulstangen er et stangmål. Almindeligvis anvendes dog tilfældige lægte(stumpe)r eller passende småpinde.

Stokkemålet er et lignende stangmål, der bruges til overføring af bestemte faste mål til flere emner. Til indvendige mål kan der evt. anvendes to stokke (lister) af passende længde, som så lægges i forlængelse med et relevant overlæg. Det kan evt. bruges til måling af diagonaler, hvor man vil sikre sig at vinklerne er nøjagtigt rette. Har man ikke et Talmeter® til sin rådighed, eller en tommestok med forskydelig tunge er stokkemålet en udmærket og præcis løsning.

Talmeter® er et båndmål, også kaldt mærkelære, af svensk fabrikat, længden enten 2 eller 3 m, forsynet med 3 ridsespidser, den ene i endekrogen ved 0, den anden ved husets forkant og den tredje i enden af en 10 cm lang tunge, der kan foldes ud og forlænge båndet med præcis 10 cm. Måleskalaen er indrettet med afmærkning for udvendige mål (fra 0 til forkant af hus) – sorte tal, og for indvendige (fra 0 – bagende af tunge) – røde tal. Derudover er talmeteret indrettet til beregning af diameter ved hjælp af en simpel omregning af omkredsen.

Talmeter er særdeles velegnet til indvendige mål, da båndet er låst fast i den valgte position. Hvorfor er det muligt at overføre et og samme mål til mange forskellige emner.

Talmeter på 3 m. Tungen til højre et 10 cm lang, og anvendes til indvendige mål - de røde tal på skalaen.

Andre måder at måle på[redigér | redigér wikikode]

En Træskos længde

Et meget omtrentligt mål, vistnok mest brugt af smede. Så vidt vides var det gartner Kaj Askholm, der engang kom med ordet. Bødkere har behov for at kontrollere rumfang. Dertil bruges ifølge Dialektforskningsinstituttet ved Københavns Universitet et Visér. Ordet er fra et ubekendt sted i Jylland.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

RedskaberStub
Denne artikel om redskaber er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.